TikTok probeert veel gedeelde zelfmoordvideo offline te halen

Print
TikTok probeert veel gedeelde zelfmoordvideo offline te halen

Logo TikTok ter illustratie. Afbeelding: AD/AP

De app TikTok ligt zwaar onder vuur nadat een video waarin een man zichzelf van het leven berooft zich in hoog tempo verspreidde. Het medium heeft grote moeite de video te verwijderen, omdat de beelden door verschillende gebruikers steeds opnieuw zijn geplaatst. Gebruikers zijn boos en eisen dat het platform daadkrachtiger optreedt tegen choquerende video’s.

De video verscheen bij sommige gebruikers op TikToks bijzonder populaire ‘For You’-pagina, waarop de app filmpjes aanraadt van andere accounts, of de gebruikers die nu volgen of niet. Op die manier kregen ook kinderen en tieners de gruwelijke en gewelddadige video te zien.

Sommige TikTok-gebruikers maanden anderen aan om de video niet te openen als ze hem zouden tegenkomen en meldden dat er een man met een baard aan een bureau te zien is. Anderen waarschuwen ook voor onschuldig ogende video’s waarin de zelfmoordvideo zit ‘verstopt’. Ook ouders worden op de gruwelijke beelden gewezen, zodat ze hun kinderen, die de app gebruiken, kunnen waarschuwen.

De woordvoerder van het sociale mediabedrijf meldt dat de man in de video door de coronacrisis zijn baan had verloren en zijn vriendin hem verlaten had. „Nadat hij van zijn werkgever hoorde dat hij zijn baan echt niet terugkreeg, besloot hij er een einde aan te maken. Een heel tragisch verhaal.”

‘Steeds verwijderen’

TikTok meldt dat de video in eerste instantie op Facebook werd gestreamd en dat gebruikers hem vervolgens zondagavond op TikTok zetten. ,,Onze systemen en teams die de berichten modereren, hebben de video gedetecteerd en verwijderd. We zijn tegen beelden die zelfmoord promoten en verheerlijken’’, gaf het bedrijf aan in een verklaring. De app zal accounts verwijderen die dergelijke clips blijven uploaden.

Lees ook: Nieuwe snoephype dankzij TikTok: Russische roulette met Jelly Fruits

TikTok is bijzonder populair bij jongeren en eist dat gebruikers minstens dertien jaar oud zijn, maar net zoals bij andere sociale netwerken is er geen echt toezicht op de minimumleeftijd. Voor kinderen jonger dan dertien biedt TikTok een beperkte versie van de app aan met bijkomende veiligheidsmaatregelen en privacycontroles.

Ook Facebook stelt dat het alle nieuwe uploads van de bewuste video steeds opnieuw opspoort en verwijdert. Sinds Facebook Live in 2015 werd gelanceerd hebben al verscheidene gebruikers hun eigen zelfmoord live uitgezonden op het platform. Afgelopen zaterdag besloot het bedrijf nog de livestream van Alain Cocq te verwijderen. De Fransman is terminaal ziek. Hij besloot zijn behandeling te stoppen en de nasleep daarvan te livestreamen uit protest tegen het verbod op euthanasie in zijn land.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →