Jury kiest uit 79 Limburgse initiatieven zes finalisten Onze Buurt

Print
Jury kiest uit 79 Limburgse initiatieven zes finalisten Onze Buurt

Onze Buurt kende vorig jaar twee winnaars: Byeboere uit Maastricht en Project KOE! uit Beek (foto) kregen elk 20.000 euro om hun plannen uit te voeren. Afbeelding: Archief De Limburger

Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp / Gulpen / Ingber -

De zes finalisten van Onze Buurt zijn bekend. In totaal zijn 79 Limburgse buurtinitiatieven beoordeeld op sociale gehalte, duurzaamheid en burgerzin.

De volgende projecten sprongen er volgens de jury uit: Stadswerkplaats Heerlen, Zomerweken Buurt-doeboek Blerick, Hof van Heer Maastricht, Rondreizend Kinder Kunst Museum Parkstad, Verbouwing Aw Sjoal Itteren, Samen Groener Noord-West Maastricht.

12 november geven de finalisten een presentatie voor de jury en daarna wordt het beste project gekozen dat de hoofdprijs wint. Er is een prijzenpot van € 60.000. De feestelijke prijsuitreiking is 23 november.

Verbinding

Onze Buurt-voorzitter Michiel Sluijsmans: “De jury koos deze projecten vanwege hun praktische insteek, verbinding, originaliteit en sociale betrokkenheid. Allen dragen bij aan sterkere en vitalere wijken, dorpen en buurten in Limburg.”

Onze Buurt wordt elk jaar georganiseerd door de woningcorporaties die verenigd zijn in Ons Limburg, samen met het Oranje Fonds en Provincie Limburg. Ze willen daarmee de burgerparticipatie in dorpen en wijken stimuleren.

Finalisten

Stadswerkplaats Heerlen is een voor iedereen toegankelijke werkplaats waarin het leren of juist onderwijzen van een ambacht, zorgt voor contact en waardering. Zomerweken Buurt-doeboek Blerick ontstond in deze Corona-zomer en gaf een originele draai aan alle beperkingen. Het bleek zo leuk dat de wijken het ook zonder virusdreiging voort willen zetten. Hof van Heer Maastricht zet in op eerlijk delen en samen onderhouden van fleurigheid en groen. Activiteiten in de buurttuin maken het tot een centraal punt van de buurt.

Rondreizend Kinder Kunst Museum Parkstad laat kinderen hun eigen creaties tonen in een expositie die door de wijken in Parkstad trekt. Kinderen raken verbonden met kunst, elkaar en hun omgeving. Verbouwing Aw Sjoal Itteren moet leiden tot uitbreiding van actieve en gezellige kook- en eetbijeenkomsten voor de kwetsbaren in het dorp. Samen Groener Noord-West Maastricht wil de groene zone tussen een paar wijken, inzetten voor sport en spel, ontmoeting en gezondheid.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen