Nederlander uit vliegtuig gezet na weigeren mondkapje

Print
Nederlander uit vliegtuig gezet na weigeren mondkapje

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Een Nederlandse man is dinsdagavond in het Portugese Faro een vliegtuig uitgezet, nadat hij weigerde een mondkapje op te doen. Dat bevestigt een woordvoerder van Transavia. Er verschenen verschillende filmpjes van het incident op internet.

Mede-passagiers aan boord van vlucht HV 6608 van Faro naar Eindhoven filmden het incident en deelden die via videoplatform Dumpert. Op de beelden is te zien en te horen dat de man door een stewardess wordt gevraagd zijn mondkapje te dragen, dat hij op zijn kin gepositioneerd had. De man moet in eerste instantie lachen. ,,Ik moet helemaal niks”, antwoordt hij bijdehand. ,,Je kunt ook gewoon normaal tegen mij praten, ik ben gewoon een mens.”

De stewardess benadrukt nog een keer dat hij zijn mondkapje over zijn mond moet plaatsen tijdens de vlucht. ,,Vliegen zonder is tegen de regels”, probeert ze nog eens. Maar de man wil het niet horen. ,,Tegen de regels? Heb jij die regels bepaald dan?”

Lees ook: Zestien passagiers besmet op ‘debaclevlucht’ TUI uit Griekenland: ‘We zijn erg boos’

Agressief gedrag

Het lachen verging de man al snel toen de stewardess haar collega-stewardess en de piloot erbij haalde. Die schakelden de Portugese politie in, die de man van boord hebben gehaald. ,,De man weigerde een mondkapje te dragen en gedroeg zich verbaal agressief. Het niet dragen van een mondkapje én het vertonen van verbaal agressief gedrag wordt beiden niet geaccepteerd aan boord”, aldus woordvoerster Claudia Metz van Transavia. ,,Door kordaat optreden van de crew is de man van boord gezet en overgedragen aan de Portugese politie.”

Het dragen van een mondkapje aan boord van een vliegtuig is verplicht. ,,Het overgrote deel van onze passagiers houdt zich hieraan. Passagiers die zich niet aan deze regels houden, vliegen niet mee”, stelt Metz. ,,Gezond en veilig vliegen aan boord is voor Transavia van zeer groot belang.”

Tegen de man is aangifte gedaan. Daarnaast wordt het incident intern gerapporteerd en volgen maatregelen. Na enige vertraging kon de vlucht met 149 passagiers worden vervolgd naar Eindhoven.