Hoe lang blijft een sigaret rondzwerven?

Print
Hoe lang blijft een sigaret rondzwerven?

Zwerfafval zorgt voor een rommelig straatbeeld en is schadelijk voor dieren en het milieu. Het afval dat niet in afvalbakken terecht komt, bestaat meestal uit weggegooide of achtergelaten blikjes, petflesjes, frietbakjes, snoepverpakkingen, sigarettenpeuken en kauwgom. Vaak duurt het lang voordat het afval afbreekt en uit het milieu verdwijnt. Sommige afvalsoorten breken zelfs helemaal niet af. Wist je dat een sigarettenpeuk minimaal 2 tot 12 jaar blijft liggen? En wat dacht je van een bananenschil: 1 jaar! Een blikje minimaal 50 jaar en een petfles blijft voor altijd rondzwerven.

Houd Leudal schoon

De Gemeente Leudal doet veel als het om het milieu gaat. Daarvoor is de campagne gestart: Houd Leudal schoon!

Als gemeente leveren we hieraan een bijdrage door voldoende prullenbakken op straat te plaatsen en medewerkers die de openbare ruimte dagelijks schoonmaken. Daarnaast geeft de gemeente ook les en voorlichting op scholen en biedt ze ondersteuning aan inwoners om zwerfafval te verminderen en beter nog; te voorkomen.

Trots!

De gemeente draagt wettelijk de verantwoordelijkheid om haar 16 dorpen schoon te maken en medewerkers van de buitendienst zetten zich hiervoor dagelijks in. De gebruikers van de dorpen; bewoners, ondernemers en bezoekers zijn zelf ook verantwoordelijk om hun leefomgeving schoon te houden. De gemeente is trots op de vele inwoners die deze verantwoordelijkheid nemen.

Zwerfafvalactie

Jaarlijks organiseert de gemeente de zwerfafvalactie ‘Leudal Schoon aan de Maas’. Verenigingen, scholen en buurtgenoten, helpen allemaal mee om hun dorpskern, de wijk, een stuk natuurgebied, een kilometer Maasoever schoon te maken en verdienen hiermee € 200,- voor hun vereniging of stichting. De laatste jaren is de actie gekoppeld aan de provinciale actie ‘Schone Maas’. Daarnaast zijn er inwoners die het hele jaar door zwerfvuil opruimen. Zelfs in de vorm van dagbesteding door enkele Leudalse organisaties. (Dit jaar gaat de actie niet door i.v.m. corona, echter kunnen inwoners zich als individu aanmelden voor World Clean Up Day).

Lesprojecten basisscholen en AZC

Ook zijn er basisscholen die zich in schrijven voor lesprojecten die gaan over zwerfvuil. De projecten worden verzorgd onder regie van RD Maasland. Tevens is er in de gemeente een AZC gevestigd. De gemeente vindt het belangrijk dat ook de bewoners kennismaken met hoe wij in Nederland omgaan met ons afval: met name zwerfvuil, maar ook afvalscheiding. Het AZC doet mee door het project: AZC Schoon aan de Maas, waarbij de bewoners van het AZC hun hele terrein en omgeving opschonen.

Ook de kinderen op Basisschool, De Brink, gevestigd op het AZC krijgen les over afvalscheiding.

Prettig wonen en leven!

Het scheiden en opruimen van afval levert veel op, vooral dat het prettig wonen en leven is in de gemeente Leudal! Materialen als papier, glas, plastic en batterijen kunnen voor een groot deel hergebruikt worden. Dat bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld. Als gemeente werken we dan ook elke dag aan het schoonhouden van Leudal.

Informatie over hoe het in de gemeente Leudal allemaal geregeld is, is te vinden op: , www.mijnafvalwijzer.nl en op de website van RD Maasland.