Abseilende Monumentenwacht op Monumentendag

Armand Opreij vanuit het Regouthuis (1860) aan de Boschstraat in Maastricht: “Goed onderhoud is de goedkoopste manier om een monument voor de toekomst te behouden.” © Johannes Timmermans

Op 12 en 13 september van 13.00 tot 17.00 uur kun je tijdens de Open Monumentendag in heel Nederland duizenden monumenten bezoeken. Zo ook in Maastricht, waarbij één activiteit in het bijzonder opvalt: de demonstratie van Monumentenwacht Limburg vanaf de Sint Janskerk.

Erfgoed Limburg

Op zaterdag én zondag seilen monumentenwachters ab langs de gevels van deze gotische kerk aan het Vrijthof. Het inspecteren van daken van monumentale bouwwerken is voor hen ‘part of the job’. Je kunt hun demonstratie bekijken vanaf het Henric van Veldekeplein. Weer veilig op de grond geven ze uitleg over hun werk bij de Monumentenwacht. Kijk voor meer informatie op www.openmonumentendag.nl.

Monumentenwacht Limburg

Monumentenwacht Limburg inspecteert door heel Limburg de meest uiteenlopende bouwwerken. Dat varieert van woningen, kastelen en boerderijen tot windmolens, bakhuisjes en kapellen. En natuurlijk kerken zoals de Sint Jan. Armand Opreij is sinds november vorig jaar directeur en vertelt over het werk van zijn organisatie. “Wanneer onze monumentenwachters langskomen voeren ze eerst een inspectie uit om de bouwkundige staat van een gebouw in kaart te brengen. Daarna leggen ze in een werkbeschrijving vast wat er minimaal aan onderhoud moet gebeuren. Met die informatie kan de gebouweigenaar dan naar een aannemer. Kleine reparaties en onderhoudswerkzaamheden voeren onze wachters al uit tijdens de eerste inspectie. Denk aan het schoonmaken van dakgoten of het plaatsen en vervangen van leien en dakpannen.”

Maastricht, tweede monumentenstad

Vanaf dit weekend is Maastricht ook de nieuwe thuishaven van Monumentenwacht Limburg. De organisatie sluit haar kantoren in Roermond, Thorn en Heugem en werkt voortaan vanuit het monumentale Regouthuis aan de Boschstraat 45. “Maastricht was een logische keuze”, zegt Opreij. “Maastricht heeft 1695 Rijksmonumenten en bijna evenveel gemeentelijke monumenten. Het is de tweede monumentenstad van Nederland. Wij zitten daar nu letterlijk tussen.”

Monumenteigenaren gezocht

De demonstratie van Monumentenwacht Limburg tijdens de Open Monumentendag en het geven van informatie door de monumentenwachters is geen overbodige luxe, legt Opreij uit: “Eigenaren van monumentale gebouwen weten ons niet altijd te vinden. Vaak weten ze ook niet dat ze tegen een gereduceerd tarief inspecties en bouwkundig advies kunnen krijgen. Terwijl dat precies is wat wij doen. Wij zijn een onafhankelijke non-profitorganisatie. Wij adviseren en ondersteunen monumenteigenaren bij alle onderhoudsvraagstukken van hun kostbare bezit: van opname tot aan de oplevering van het werk.”

Ben je eigenaar van een monument en wil je meer informatie over het werk van de Monumentenwacht? Kijk dan op www.monumentenwachtlimburg.nl. Of ga in gesprek tijdens de Open Monumentendag in Maastricht.