In 90 seconden: Limburg wil mysteries van het heelal ontrafelen

Print

90 seconden over Einstein Telescope. Video: De Limburger

Maastricht / Itteren -

‘s Werelds grootste detector van zwaartekrachtgolven, hier in Limburg. Dat zou zo maar realiteit kunnen worden met de komst van de Einstein Telescope. Onze provincie is in de race om een ondergronds onderzoeksinstituut naar Zuid-Limburg te halen, dat moet helpen het heelal nog beter te begrijpen.

Maar wat houdt dat eigenlijk in die Einstein Telescope? In bovenstaande video leggen we het uit in 90 seconden.

De telescoop is vernoemd naar Albert Einstein, die het bestaan van zwaartekrachtgolven heeft voorspeld. Wetenschappers willen met de detector zwaartekrachtgolven opvangen om zo meer te weten te komen over het ontstaan van de aarde en het heelal.

Om die metingen goed uit te kunnen voeren, moet de telescoop op een plek komen waar de grond stabiel en trillingvrij is. Limburg is samen met het Italiaanse Sardinië in de race voor de komst van de telescoop. Uit bodemstudies blijkt dat de ondergrond van het Heuvelland in elk geval heel geschikt is. Een harde, rotsachtige bodem: heel stabiel om de detector te bouwen. En bovenop ligt een dikke laag grond die dempend werkt. Verder is het in het Heuvelland heel rustig, met weinig storing door zwaar vrachtverkeer of bedrijvigheid.

Lees ook: Europese aanvraag voor Einstein Telescope is ingediend

Deze week is de Europese aanvraag voor de Einstein Telescoop officieel ingediend. Meer dan 700 wetenschappers van 41 onderzoeksinstituten in Europa hebben de aanvraag gezamenlijk voorbereid. Eind volgend jaar maakt de organisatie bekend of Einstein Telescope daadwerkelijk gebouwd kan worden. Ter voorbereiding is bij de Universiteit Maastricht al een testfaciliteit in aanbouw: ET Pathfinder. Hier gaan ze de techniek voor de telescoop ontwikkelen en testen.

Lees ook: Big science uit de ‘Zwarte Doos’: hoe vanuit Maastricht de mysteries van de ruimte ontrafeld worden

Gedeputeerde Joost van den Akker (VVD) is enthousiast. „Nederland kan met de Einstein Telescope excelleren qua kennispositie en duurzame economische groei bestendigen. Het wordt een unieke Europese onderzoeksfaciliteit én een wereldwijd knooppunt voor baanbrekend wetenschappelijk onderzoek.” De komst van de ondergrondse detector zou vijfhonderd banen opleveren en 1150 fte aan indirecte werkgelegenheid.

De Einstein Telescope vergt een investering van 1,9 miljard euro. De drie gastlanden Nederland, België en Duitsland moeten hiervan het meeste gaan bijdragen. Maar het zou dus zo maar kunnen dat wetenschappers wereldwijd straks gebruikmaken van de meetgegevens die in de Limburgse bodem worden ontdekt.