Verhalen bevrijdingsserie De Limburger gebundeld in boek

De Limburger heeft alle reportages gewijd aan 75 jaar bevrijding gebundeld in een boek. Het eerste exemplaar van ‘Zeven maanden in de frontlinie’ was vrijdag voor een hoofdpersoon in het boek: de honderdjarige zuster Josefa Electa uit Maastricht.

Jos van den Camp

Je hoeft bij haar maar op het juiste knopje te drukken en ze rijgt de ene herinnering aan de andere. Hoe ze als 25-jarige zuster van het Arme Kind Jezus op 31 januari 1945 tweehonderd kinderen uit het weeshuis De Steenen Trappen in Roermond hielp evacueren naar Friesland. Dat de erbarmelijke reis in vervuilde - Duitse - veewagens twaalf dagen duurde. Hoe ze onderweg door geallieerde vliegtuigen werden beschoten. Het staat nog helder op haar netvlies. En hoe ze op het landgoed van de Van Harinxma’s thoe Slooten in Beetsterzwaag onderdak vonden en daar in april 1945 de bevrijding meemaakten.

Bestel het boek ‘Zeven maanden in de frontlinie’ in de webshop

„Er is geen kind verloren gegaan. We hebben ze allemaal gezond teruggebracht. God heeft ons geholpen, dat kan niet anders”, vertelde een van Limburgs oudste bevrijdingsgetuigen tegen journalist Serge Sekhuis. Hij kon haar vrijdag in Woonzorgcentrum De Beyart in Maastricht het allereerste exemplaar van het boek overhandigen.

Lees ook: Zuster Josefa vluchtte met tweehonderd weesjes uit Roermond naar Friesland

© De Limburger

Het verhaal van zuster Josefa prijkt midden in het bijna tweehonderd pagina’s tellende boek. Het is er één in een reeks van ruim dertig uitgebreide reportages en getuigenverhalen die De Limburger vanaf 12 september 2019 online en in de krant publiceerde. Die dag was het 75 jaar geleden dat de Amerikanen Mesch als allereerste Nederlandse plaats bevrijdden. Zo lang de bevrijding duurde, publiceerde De Limburger 75 jaar na dato van week tot week de verhalen. Ze geven een beeld van deze provincie die stukje bij beetje bevrijd werd of nog in de frontlinie lag. Online werden die producties bovendien voorzien van interactieve grafics, video’s en de podcast-serie Over Vrijheid Gesproken waarin getuigen van destijds hun verhaal vertellen.

„De redactie van De Limburger legde het vergrootglas op het leven van De Limburgers in het laatste half jaar van de oorlog. Door wekelijks een gebeurtenis te beschrijven van 75 jaar geleden is er een beknopt chronologisch beeld ontstaan van het leven in de provincie”, zegt Rob Cox die de totstandkoming van het boek coördineerde. Het boek is rijk aan grafics waarin de stapsgewijze opmars van de geallieerden te zien is. Het is voorzien van indringende en vaak niet eerder gepubliceerde foto’s. En verhalen zijn gelardeerd met korte nieuwsberichten van destijds.

Alle verhalen in deze serie zijn voor abonnees hier ook online te lezen.

Het boek Zeven maanden in de frontlinie is te verkrijgen in de webshop van De Limburger en binnenkort ook in de boekhandel. Prijs 17,95 euro