Ivo’s Formule 1-blog: Mugello wakkert het heerlijke Formule 1-gevoel weer aan

Print
Ivo’s Formule 1-blog: Mugello wakkert het heerlijke Formule 1-gevoel weer aan

Afbeelding: De Limburger

BLOG - Eindelijk! Na een wekenlange zoektocht is daar dan toch weer die kriebel, dat heerlijke gevoel bij het ontwaken om naar het circuit te mogen gaan. Italië heeft het racevirus weer een beetje aangewakkerd.

Want wat was het allemaal steriel en onpersoonlijk. Zelfs Francorchamps, doorgaans toch de hemel op aarde onder de circuits, voelde als een gevangenis. Geblokkeerde wegen, politiepatrouilles, controles, coronabulletins met weinig rechten en vooral heel veel plichten, covid-19-tests, een doods perscentrum, geen fans op de tribunes; het voelde allemaal vreselijk ongemakkelijk. Een lichte afkeer van deze mooie sport stak zelfs de kop op.

Lees ook: ‘Lewis Hamilton, behalve wereldkampioen F1 ook een groot en voorbeeldig sportman’

Niet dat in Italië nu plotseling weer alles kan. Ook hier zijn wegen afgezet, heb je je aan strenge regels te houden en is er elke drie dagen die verplichte wattenstaafjestest om te controleren of je het virus niet onder de leden hebt, maar het gevoel is anders. Het begon in Monza, waar de tifosi ook ontbraken, maar ze onzichtbaar toch een beetje aanwezig waren en er in elk geval een poging werd gedaan een Formule 1-sfeer te kweken. Met een parade, vlagvertoon, muziek en – wellicht van meer invloed dan gedacht – een knotsgekke race met nu eens niet Hamilton, Bottas en Verstappen op het podium.

Lees ook: Verstappen tevreden over vrije training

En nu is er Mugello, midden in Toscane even ten noorden van Florence. Daar waar doorgaans Valentino Rossi en Marc Márquez de eerste viool spelen, want Mugello is natuurlijk eerst en vooral een MotoGP-circuit. Smal en veel snelle bochten. Een circuit waar nog nooit een Formule 1-race is gehouden. Helaas, want mio Dio, wat is het fijn hier. Genieten. Natuurlijk, de spanning van het onbekende, het avontuur, speelt allemaal mee. De zon schijnt vrolijk, de Montepulciano smaakt prima, dat maakt het allemaal wat makkelijker. En dan die prachtige taal en die fraaie namen van de bochten op het circuit. Arrabbiata, Scarperia, Correntaio, Biondetti, Materassi, het klinkt allemaal net wat anders dan Hugenholtzbocht, Marlborobocht, Renaultbocht of Scheivlak.

Maar er is meer, wat het bezoek van de Formule 1 in Mugello anders en bijzonder maakt. Het zijn de fans. Eindelijk zijn ze er weer. Weliswaar slechts plukjes verdeeld over drie tribunes, maar het liefst zou ik ze een voor een willen omarmen. Al staat het protocol dat uiteraard voorlopig niet toe. De vrolijkheid van Formule 1-fans is aanstekelijk. In voetbalstadions kom je het niet tegen; daar heerst vaak haat en nijd. Op het circuit wordt gezwaaid, gelachen, gejuicht, alsof het leven een en al vreugde is. Dat is het, een beetje terug naar normaal. Een heel klein beetje, maar het voelt goed.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →