Farmaceutisch bedrijf AstraZeneca hervat klinische tests coronavaccin

Print
Farmaceutisch bedrijf AstraZeneca hervat klinische tests coronavaccin

Afbeelding: AFP

Farmaceut Astrazeneca en de Britse Universiteit Oxford hebben de klinische testen van hun coronavaccin hervat. De Britse waakhond voor medicijnen en gezondheidsproducten (MHRA) heeft daarvoor groen licht gegeven.

Eerder deze week werden de testen stilgelegd nadat een proefpersoon een ontsteking aan het ruggenmerg had opgelopen. Het vaccin dat de Britse farmaceut heeft ontwikkeld zit in de laatste testfase, waarbij het wordt getest op mensen. Deskundigen noemen het vaccin van AstraZeneca de grote kanshebber om als eerste een marktvergunning te verkrijgen.

Lees ook: Test coronavaccin stopgezet: kunnen miljoenen doses nu de prullenbak in?

Ruggenmerg

Bij de proefpersoon in kwestie werd myelitis transversa geconstateerd, berichtte de New York Times dinsdag, op basis van informatie van ingewijden. Dat is een zeldzame ontsteking van het ruggenmerg die bij complicaties kan resulteren in een volledige verlamming. De ontsteking is het gevolg van een virusinfectie, maar kan in zeer uitzonderlijke gevallen ook een bijwerking van een vaccin zijn. Zo zijn gevallen bekend van patiënten die de ontsteking kregen nadat ze een Hepatitis A-vaccin kregen toegediend.

Astrazeneca heeft sinds het stilleggen van de klinische tests geen details gegeven over de toestand van de patiënt die bijwerkingen kreeg of de oorzaak daarvan. De MHRA heeft vandaag toestemming gegeven het testen te hervatten.

15,5 miljoen vaccins

Talloze landen, waaronder Nederland, hebben al miljoenen doses van het zogenaamde Oxford-vaccin besteld. Op basis van afspraken die binnen de Europese Unie zijn gemaakt, zou ons land straks maximaal 15,5 miljoen vaccins ontvangen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →