Lokale verkiezingen in Noordrijn-Westfalen: mondkapje op en eigen pen mee

Print
Lokale verkiezingen in Noordrijn-Westfalen: mondkapje op en eigen pen mee

In 2014 werd het CDU van Angela Merkel de grootste partij bij de lokale verkiezingen. Afbeelding: Horacio Villalobos

De inwoners van Noordrijn-Westfalen kunnen zondag naar de stembus. Ongeveer 14 miljoen kiesgerechtigden in de Duitse deelstaat kunnen hun voorkeur uitspreken over onder meer burgemeesters, districtsbestuurders en gemeenteraden.

Het CDU probeert in de hoofdstad Düsseldorf het burgemeesterschap over te nemen van de SPD. Andere steden in Noordrijn-Westfalen, waar ruim een vijfde van de 83 miljoen Duitsers woont, zijn Aken, Keulen, Essen, Duisburg en Wuppertal.

Lees ook: Rechts-radicale ‘vleugelmensen’ zetten stappen in Aken

De stembusgang wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor de politieke stemming in Duitsland. Bij de lokale verkiezingen in 2014 werd het CDU van bondskanselier Angela Merkel de grootste partij, met 37,5 procent, gevolgd door de SPD (31,4), de Groenen (11,7) en de liberale FDP en links (elk 4,7 procent). De populistische AfD haalde 2,5 procent van de stemmen.

In de stembureaus is een mondmasker verplicht en moet 1,5 meter afstand worden gehouden. Mensen die een mondkapje weigeren te dragen hebben echter wel stemrecht. Kiezers moeten hun eigen pen meenemen. In gemeenten waar geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen krijgt, volgt op 27 september een tweede stembusgang.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen