Verstappen van het asfalt getorpedeerd

Print
Verstappen van het asfalt getorpedeerd

Max Verstappen in de grindbak na de crash. Afbeelding: AFP

Niet met een overwinning, maar met een zondagmiddagwandeling door het fraaie Toscaanse heuvelland. Zo eindigde binnen een half minuutje voor Max Verstappen de allereerste Toscaanse Grand Prix. Een snel einde van een race waar Verstappen een kanshebber was op de overwinning.

Schuldig aan het vroege einde was Pierre Gasly, de winnaar van vorige week in Monza, die in het gewoel na de start Kimi Räikkönen aantikte. De Fin torpedeerde daarop Verstappen, die vervolgens in de grindbak tot stilstand kwam.

De Red Bull-coureur wierp van gif zijn stuurtje uit de auto en begon aan de wandeling richting paddock, waar hij kon uitleggen wat er bij de start allemaal misging. Verstappen klaagde al bij de formatieronde over een probleem aan de motor, waarna een achttal monteurs nog op de startgrid verwoede pogingen deed het euvel te herstellen. Honda, de motorenbouwer, verklaarde dat het om een softwareprobleem ging en dat dit inmiddels verholpen was.

Raket

Bij het doven van de rode lampen bleek daar weinig van. Verstappen startte als een raket, sloot achter Bottas aan in tweede positie, maar verloor al snel motorvermogen. “No power, what a ****”, schold de Limburger over het motorprobleem dat hem in een mum van tijd terugwierp rond de tiende positie. Waarschijnlijk was op dat moment de race voor Verstappen al voorbij. Het definitieve einde kwam een paar seconden later door de kettingreactie die Gasly ontstak.

De race ging achter de safetycar verder, maar bij de herstart na zes ronden ging het meteen weer mis. Bottas hield de boel op, wat aan de staart van het veld een zware kettingbotsing veroorzaakte met Sainz, Giovinazzi, Magnussen en Latifi als slachtoffers. De wedstrijdleiding besloot tot een rode vlag met een herstart later op de middag.

Terug in de paddock stak Verstapopen zijn woede niet onder stoelen of banken. “Weer een probleem met de motor, net als vorige week. Dat ik vervolgens aangetikt wordt, maakt niets uit. Ik was toch uitgevallen. Blijkbaar was het probleem met de motor dus niet opgelost”, richtte hij zijn pijlen richting Honda. “Het is niet normaal dat dit twee races achterelkaar gebeurt. Ik ben er dan ook een beetje klaar mee. Ik heb er even niet meer zoveel zin in.”