Pogacar verslaat Roglic op Grand Colombier na show Jumbo-Visma

Pogacar houdt geletruidrager Roglic af op de Grand Colombier. © AD/BELGA

Tadej Pogacar heeft zijn tweede ritzege in de Tour de France te pakken. De 21-jarige Sloveen versloeg op de Grand Colombier in een sprintje tussen de favorieten geletruidrager Primoz Roglic. De kopman van Jumbo-Visma blijft leider in het klassement, maar ziet Pogacar wel een paar tellen dichter bij komen. Titelverdediger Egan Bernal loste al zeer vroeg en zakte weg uit de top van het klassement.

Sjors Tanis

Acht renners reden na ongeveer dertig kilometer weg uit het peloton. Pierre Rolland, Matteo Trentin, Simon Geschke, Michael Gogl, Kevin Ledanois, Marco Marcato, Jesús Herrada en Niccolò Bonifazio waren de vroege vluchters van de dag. Ze pakten snel een maximale voorsprong van 4’30, maar in het peloton bleef Jumbo-Visma een strak tempo ontwikkelen in dienst van geletruidrager Roglic.

Op de eerste van in totaal drie beklimmingen spatte de kopgroep uiteen. Herrada, Rolland, Geschke en Gogl bleven over, maar door het werk van Jumbo-Visma bleef het verschil beperkt. Aan de voet van de slotklim, Grand Colombier, hadden de overgebleven vluchters Gogl en Rolland minder dan twee minuten voorsprong op het uitgedunde peloton.

Laatste vluchter

En dus gingen de toppers voor het klassement ook strijden om de dagzege. Op dertien kilometer van de finish werd Rolland als laatste vroege vluchter gegrepen. Dat allemaal door het werk van Wout van Aert namens Jumbo-Visma. Door het tempo van de Belg moesten Nairo Quintana en Egan Bernal, Tourwinnaar van vorig jaar, al vroeg op de Grand Colombier lossen uit de groep met favorieten.

Een aanval van Adam Yates opende de strijd bij de favorieten. Tom Dumoulin haalde de Brit, die eerder deze Tour enkele dagen in de gele trui reed, terug en bleef vervolgens in een strak tempo op kop rijden. Niemand dacht nog aan aanvallen, waardoor een groep van zo’n tien renners de slotkilometer in ging.

Klassementsleider Roglic versnelde op 500 meter van de finish, maar zag Pogacar, Richie Porte en Miguel Ángel López terugkeren. In de laatste meters wist Pogacar zijn 30-jarige landgenoot nipt voor te blijven. Porte eindigde op vijf tellen als derde.

Dumoulin stijgt

In het algemeen klassement heeft Roglic nog veertig seconden voorsprong op Pogacar. Rigoberto Urán is door het wegvallen van Bernal de nieuwe nummer drie van het klassement, op 1’34 van Roglic. Tom Dumoulin kwam als twaalfde boven op de Grand Colombier en steeg naar plek tien in het klassement. Hij heeft een achterstand van 5’12 op zijn ploeggenoot bij Jumbo-Visma.

Maandag volgt de tweede rustdag in deze Tour. De renners zullen nogmaals getest worden op het coronavirus. Bij twee positieve gevallen bij renners of stafleden binnen een ploeg moet een team de Tour verlaten.