In opspraak geraakte officier van justitie van racisme-zaak gehaald

Print
In opspraak geraakte officier van justitie van racisme-zaak gehaald

Akwasi tijdens zijn speech op de Dam. Afbeelding: Videostill

Jacobien Vreekamp, de officier van justitie die in opspraak raakte vanwege haar banden met Kick Out Zwarte Piet (KOZP)-voorman Mitchell Esajas, is van een andere racisme-zaak gehaald. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

‘De parketleiding staat volledig achter Vreekamp en heeft alle vertrouwen in haar, maar omdat zij nu zo in de schijnwerpers is komen te staan zou haar aanwezigheid de aandacht kunnen afleiden van de inhoud van de zaak, hetgeen onwenselijk is.’ aldus het OM in een persbericht.

Lees ook: Ophef rond officier van justitie die Akwasi ontsloeg van vervolging

Vreekamp verklaarde afgelopen vrijdag dat rapper Akwasi niet vervolgd wordt voor de uitspraken die hij eerder deed over Zwarte Piet tijdens een protest. Hij zei onder andere dat hij Zwarte Piet in november ’hoogstpersoonlijk op zijn gezicht trapt.’ Een van de organisatoren van die bewuste bijeenkomst was Vreekamps oud-bestuurscollega Mitchell Esajas van Kick Out Zwarte Piet.

Bedreigingen

De zaak die maandag dient en waar Vreekamp nu vanaf gehaald is draait om de bedreigingen richting anti-racisme-activiste en journalist Clarice Gargard. Zij plaatste een video van de KOZP-manifestatie online en kreeg diverse bedreigingen naar haar hoofd geslingerd. Daarvoor staan de komende dagen 21 mannen en 4 vrouwen terecht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →