Nertsenbedrijven met coronabesmetting in Overloon en Wilbertoord

Print
Nertsenbedrijven met coronabesmetting in Overloon en Wilbertoord

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Overloon -

Bij een nertsenbedrijf in Overloon (gemeente Boxmeer) en Wilbertoord (gemeente Mill en Sint Hubert) zijn coronabesmettingen vastgesteld.

In Wilbertoord gaat het om een bedrijf met ongeveer 1250 moederdieren. De besmetting kwam daar aan het licht door melding van ziekteverschijnselen bij de nertsen. De dieren zijn inmiddels geruimd.

In Overloon had het bedrijf ongeveer 7500 moederdieren. Daar bleek de besmetting uit het monitoringssysteem waarbij wekelijks dieren getest worden op het virus, het systeem dat ‘early warning’ wordt genoemd. Ook dit bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd, aldus het ministerie van VWS.

In totaal zijn nu 52 nertsenbedrijven van de ongeveer 128 nertsenhouderijen die Nederland telt, besmet verklaard. Het kabinet heeft, na advies van deskundigen, besloten de nertsenfokkerij per maart 2021 te verbieden, drie jaar eerder dan verwacht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →