Nvidia

Megaovername in de chipsector

Print
Megaovername in de chipsector

Afbeelding: Getty Images/Science Photo Libra

Het Japanse technologieconcern SoftBank heeft maandag bekendgemaakt de Britse chipontwerper ARM Holdings voor maximaal 40 miljard dollar te verkopen aan de Amerikaanse producent van chips en grafische kaarten Nvidia.

Het zou gaan om een van de grootste overnames in de chipsector ooit.

ARM maakt zelf geen chips, maar ontwikkelde een soort blauwdruk voor processors, de zogeheten instructieset. Aan de hand van die blauwdruk ontwerpt het bedrijf steeds nieuwe, snellere chips. Die ontwerpen verkoopt het dan aan chipmakers die ze zelf kunnen maken of aan kunnen passen. Vrijwel alle smartphones ter wereld werken op ARM-chips.

Licentie

Ook op de instructieset kan door bedrijven een licentie worden genomen waarna het zelf chips kan ontwerpen die werken volgens de door ARM opgestelde regels. Apple doet dit laatste bijvoorbeeld en ontwerpt zijn eigen chips voor iPhones, iPads en binnenkort ook laptops en desktopcomputers.

„We hebben een definitieve overeenkomst bereikt met Nvidia om alle aandelen in ARM te verkopen voor een waarde van maximaal 40 miljard dollar”, zei SoftBank in een verklaring. De deal is onder voorbehoud van goedkeuring door autoriteiten in onder andere Groot-Brittannië, China, de Verenigde Staten en de Europese Unie, staat in het schrijven.

Met name de goedkeuring vanuit China kan een heikel punt worden, verwachten kenners. ARM wordt door de overname een Amerikaans bedrijf, maar veel Chinese bedrijven zijn ook afhankelijk van de technologie van het bedrijf. Bovendien heeft ARM een Chinese dochteronderneming.

Nvidia en ARM denken dat er maximaal anderhalf jaar nodig is om de goedkeuring te krijgen. Nividia-topman Jensen Huang verwacht ook van China groen licht te kunnen krijgen. Huang zei verder dat ARM zelfstandig mag blijven opereren. Dat lijkt een voorwaarde voor het bedrijf om succesvol te blijven, want ARM heeft nu zo veel klanten omdat het geen directe concurrent is voor die bedrijven.

SoftBank kreeg het in Cambridge gevestigde ARM in 2016 in handen voor een bedrag van 32 miljard dollar. Door een verkoop kan SoftBank zijn schuld verder verlagen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen