Dubbelrol voor Dumoulin in Nederlandse selectie; Van der Poel laat WK schieten maar rijdt wel de Amstel Gold Race

Print
Dubbelrol voor Dumoulin in Nederlandse selectie; Van der Poel laat WK schieten maar rijdt wel de Amstel Gold Race

Tom Dumoulin. Afbeelding: ANP

Maastricht / Itteren -

Tom Dumoulin is het speerpunt van de Nederlandse ploeg voor het WK wielrennen, dat volgende week donderdag begint in Italië.

Bondscoach Koos Moerenhout heeft de Maastrichtenaar geselecteerd voor de wegwedstrijd én de individuele tijdrit. „We missen met de geblesseerde Bauke Mollema een mogelijke troef, waarvan ik verwacht had dat hij op dit parcours prima tot zijn recht zou komen. Bauke zou met Tom Dumoulin de kopman voor de wegwedstrijd zijn. Zijn noodgedwongen afzegging verandert onze tactiek wel enigszins. Tom zal nog altijd als troef uitgespeeld worden, maar we kunnen met deze groep met een open blik naar de koers kijken. Met coureurs die allemaal in prima doen zijn momenteel en op dit WK – waar het nauwelijks vlak is – goed uit de voeten kunnen”, zegt Moerenhout, die verder Robert Gesink, Antwan Tolhoek, Pascal Eenkhoorn, Dylan van Baarle, Pieter Weening, Sam Oomen en Martijn Tusveld aanwees voor de wegwedstrijd.

Mathieu van der Poel doet niet mee aan het WK. De Nederlandse kampioen geeft de voorkeur aan een hoogtestage in Livigno om zich zo voor te bereiden op de klassiekers, waaronder de Amstel Gold Race.

In de tijdrit start naast Dumoulin ook Jos van Emden. „Tom is al eens wereldkampioen geweest op dit onderdeel en kan zeker hoge ogen gooien. Wel houden we nog een slag om de arm over zijn deelname die hangt af van hoe hij de Tour de France heeft verteerd. Daarnaast hebben we ook met Jos een sterk ijzer in het vuur.”

Dumoulin rijdt momenteel de Tour de France, waarin komende zaterdag een zware tijdrit over 36 kilometer naar La Planche des Belles Filles op het programma staat.

Vrouwenbondscoach Loes Gunnewijk heeft meerdere kanshebsters in haar selectie, met Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Marianne Vos, Chantal Blaak, Amy Pieters, Demi Vollering, Ellen van Dijk en Floortje Mackaij

De tijdrit wordt gereden door Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten.

„We treffen in Italië een heel ander parcours in vergelijking met de beoogde WK-ronde in Zwitserland. Waar het In Aigle-Martigny beslist zou worden op één klim van vier kilometer, is het nu eigenlijk geen moment vlak”, stelt Gunnewijk. „We hebben een brede en sterke selectie, waarmee we absoluut weer voor de hoofdprijs gaan. We willen het Wilhelmus ook nu laten klinken. En dat kunnen we bereiken door als team te rijden. In de tijdrit hebben we meerdere rensters die voor goud kunnen gaan. Het is een individueel onderdeel waarin de prestatie op de dag zelf geleverd moet worden. Ook hier zetten we in op de wereldtitel.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →