Geen voorrang voor kinderopvang bij coronatest

Print
Geen voorrang voor kinderopvang bij coronatest

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

De kinderopvang wil net als het onderwijzend personeel voorrang krijgen bij het testen op het coronavirus.

Maar dat zit er nu niet in, maakte staatssecretaris Bas van ‘t Wout (Sociale Zaken) de Brancheorganisatie Kinderopvang maandag duidelijk.

Niet mogelijk

Van ‘t Wout ziet het probleem en zou pedagogische medewerkers in de kinderopvang ook graag voorrang geven bij het testen, aldus een woordvoerder van de bewindsman. Maar door de beperkte testcapaciteit is dat echter niet mogelijk.

Lees ook: Leraren en verpleegkundigen krijgen sneller coronatest dankzij ‘fast lanes’ of speciale testtijden

„We zoeken samen met de sector, binnen de huidige mogelijkheden, naar oplossingen”, aldus de woordvoerder. Het gaat dan om het voorkomen dat de kinderopvang groepen tijdelijk moet sluiten vanwege tekort aan personeel door uitval.

Teleurstelling

De brancheorganisatie laat in een verklaring weten nogmaals haar teleurstelling te hebben geuit. Ze hebben er op gewezen dat ook leraren en zorgmedewerkers gebruik maken van kinderopvang en niet kunnen werken als de kinderopvang dicht is.

Lees ook: Laboratoria kunnen drukte niet aan: ‘Coronatest? Komt u maar naar Doetinchem’

„We hebben gezamenlijk gezocht naar oplossingen, zoals herinvoering van de coulance in het toezicht zoals deze ook in maart gold. We hopen dat daar deze week duidelijkheid over komt”, aldus de verklaring. Over twee weken is er opnieuw een gesprek.

Regeringspartij D66 heeft een motie ingediend in de Tweede Kamer om de kinderopvang ook voorrang te geven bij het testen. Daar wordt binnenkort over gestemd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →