WIT-RUSLAND

Vladimir Poetin geeft lening van 1,5 miljard dollar aan president Wit-Rusland

Print
Vladimir Poetin geeft lening van 1,5 miljard dollar aan president Wit-Rusland

Aleksandr Loekasjenko (links) dinsdag op visite bij Vladimir Poetin in Sotsji. Afbeelding: EPA

President Vladimir Poetin heeft Wit-Rusland een lening toegezegd van 1,5 miljard dollar.

Hij zei dat gisteren tijdens gesprekken met de omstreden Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko in de Russische badplaats Sotsji. Poetin zei verder dat het Wit-Russische volk de huidige crisis moet oplossen zonder buitenlandse inmenging. „We willen dat de Wit-Russen zelf deze situatie op een rustige manier en door middel van dialoog oplossen en een gemeenschappelijke oplossing vinden”, zei Poetin.

774 arrestaties

Sinds de omstreden verkiezingen zijn duizenden mensen gearresteerd en bijna alle oppositieleiders gevangengezet, het land uitgezet of gedwongen in ballingschap gegaan. De politie zei dat ze zondag 774 mensen had opgepakt.

Een voorstel van Loekasjenko om grondwetshervormingen door te voeren, vindt Poetin „logisch en actueel”, zei hij in commentaren op de televisie. Zo’n hervorming zou vervroegde verkiezingen mogelijk moeten maken. De oppositie had het plan eerder afgedaan als een stunt om de macht te behouden na de presidentsverkiezingen.

Dicht bij Rusland

De Wit-Russische leider vertelde Poetin dat de recente gebeurtenissen in Wit-Rusland laten zien dat Minsk dicht bij Rusland moet blijven. Loekasjenko dankte Poetin voor diens hulp na de verkiezingen.

Ondanks agressieve acties van zijn veiligheidstroepen is Loekasjenko er niet in geslaagd de straten terug te winnen van demonstranten, die hem zondag nog beschimpten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen