‘Navalny wil terug naar Rusland om zijn missie voort te zetten’

Print
‘Navalny wil terug naar Rusland om zijn missie voort te zetten’

Afbeelding: REUTERS

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wil ondanks zijn recente vergiftiging terug naar Rusland om zijn politieke missie voort te zetten. De herstellende Kremlin-criticus heeft maandag gesproken met een Duitse openbaar aanklager, zo citeert The New York Times (NYT) een Duitse veiligheidsbron.

De 44-jarige oppositieleider heeft met de officier van justitie gesproken over de aanslag en over zijn plannen voor de periode na zijn herstel. Navalny zou daarbij ‘mentaal scherp’ zijn geweest, aldus de NYT. ,,Hij is niet van plan om in Duitsland in ballingschap te gaan’’, aldus de Duitse veiligheidsbron die met de krant sprak. ,,Hij wil terug naar Rusland om zijn missie voort te zetten.’’

Lees ook: Vergiftigde Navalny ontwaakt uit coma

Vergiftigd

In augustus werd Navalny in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis van het Russische Omsk. Hij was plotseling erg ziek geworden aan boord van een binnenlandse vlucht. Mensen uit Navalny’s omgeving stelden toen al dat de oppositieleider was vergiftigd. Na aandringen van zijn familie, vrienden en westerse leiders werd Navalny met een ambulancevlucht voor behandeling overgebracht naar Duitsland.

Daar constateerde een Duits laboratorium dat hij was vergiftigd met een novistjok-zenuwgif. Dat werd maandag bevestigd door een Frans en een Zweeds laboratorium. Hij wordt in het Berlijnse Charité-ziekenhuis behandeld voor de gevolgen van de vergiftiging.

De vooraanstaande criticus van de Russische president Vladimir Poetin werd tot vorige week in een kunstmatige coma gehouden. Maandag werd bekend dat Navalny’s toestand dermate is verbeterd dat hij nu voor korte periodes uit zijn bed kan komen.

Lees ook: ‘Opdracht van vergiftiging Navalny kwam uit Kremlin’

Rusland ontkent iets met de vergiftiging te maken te hebben.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen