‘Meerderheid Nederlanders somber over de toekomst’

Print
‘Meerderheid Nederlanders somber over de toekomst’

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Nederland kijkt somberder aan tegen de toekomst dan een aantal jaar geleden. Zo’n 59 procent van de Nederlanders zegt dat het in het algemeen de verkeerde kant op gaat. Terwijl dat aan het begin van deze kabinetsperiode 41 procent was.

Volgens de NOS, die ieder jaar een Prinsjesdagonderzoek laat uitvoeren door Ipsos, is het voor het eerst in vier jaar dat een meerderheid van de Nederlanders somber gestemd is. Vooral op het gebied van de economie is de mineur toegenomen. Ruim de helft denkt dat de economie de komende twaalf maanden gaat verslechteren. Vorig jaar was dat nog geen een derde.

Bijna 30 procent voelt naar eigen zeggen momenteel de financiële gevolgen van de coronacrisis. Toch is de groep die zegt goed rond te kunnen komen (55 procent) niet afgenomen. Ook zegt 70 procent van de bevolking niet te hoeven bezuinigen als gevolg van de coronacrisis. Ipsos trekt daaruit de conclusie dat de crisis vooral mensen raakt die het toch al moeilijk hadden, aldus de NOS.

Zelfstandige ondernemers

Toch geeft een derde van de werkenden aan dat hun baan door de coronacrisis is veranderd. Zo hebben ze bijvoorbeeld minder werk, zijn ze hun baan kwijt of is hun werk niet zeker. Vooral zelfstandige ondernemers hebben het moeilijk.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen