Duitse douane pakt man met 500.000 euro in auto bij grens Venlo

Print
Duitse douane pakt man met 500.000 euro in auto bij grens Venlo

Afbeelding: Shutterstock

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Tijdens een controle bij de Nederlandse grensovergang bij Venlo heeft de Duitse douane 300.000 euro en 200.000 Britse ponden (ongeveer 217.000 euro) in contanten in beslag genomen. Het geld was niet aangegeven, zei een woordvoerder van de douane. Er was een vermoeden van witwassen.

Tegen de 44-jarige chauffeur was in een andere kwestie al een arrestatiebevel uitgevaardigd. Hij werd dan ook ter plekke aangehouden. De man leek tijdens de inspectie op 2 september steeds nerveuzer te worden, aldus een verklaring van het hoofddouanekantoor in Krefeld. De agenten doorzochten daarom zijn auto en ontdekten achterin een speciaal geprepareerde metalen doos ‘met een geheim slot’.

Ook binnen de EU moeten contante bedragen van meer dan 10.000 euro mondeling worden gemeld wanneer ambtenaren erom vragen bij het oversteken van de grens, aldus de woordvoerder. De 44-jarige man deed dit niet. De boetes zijn in dergelijke gevallen aanzienlijk, ze kunnen oplopen tot een miljoen euro.

In de regel wordt ongeveer een kwart van het niet-gemelde bedrag aan boete opgelegd en zelfs meer als het geld opzettelijk verborgen was. Het doel van de meldingsplicht is het voorkomen van illegale geldtransporten over de grens, en het witwassen van geld, de financiering van terrorisme en criminaliteit tegen te gaan.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen