Aan tafel

Het ideale pastarecept: lekker, snel en vriendelijk voor je beurs

Print
Het ideale pastarecept: lekker, snel en vriendelijk voor je beurs

Afbeelding: Studio Philippi

Iedereen heeft ze: recepten die elke week of tweewekelijks op tafel komen. Omdat ze zo makkelijk zijn, alles in huis is, of gewoon omdat iedereen ze lekker vindt.

Mijn basisrepertoire bevat opvallend veel pastarecepten, want na een drukke werkdag staat er voor het hele gezin snel een heerlijke maaltijd op tafel. Pasta met tomaten-gehaktsaus, pasta met tomaten-roomsaus en spekjes, maar ook een Thaise curry met kip en groenten eten we graag en regelmatig.

Deze snelle pasta voor twee is ook zo’n recept uit mijn huidige basisrepertoire. Hij stamt uit mijn studententijd, want is behalve snel en lekker ook nog budgetvriendelijk. We aten er een royale salade, sperziebonen of broccoli bij. Tegenwoordig bak of grill ik er zalmfilet of garnalen bij. Ook lekker: kalfsschnitzel of varkenshaas. Gebruik een pakje houdbare slagroom, dat is beter bestand tegen de hitte, waardoor de room tot een mooie, gladde en gebonden saus inkookt.

Tagliolini met citroenroom en rucola

Bereidingsduur 15 minuten

voor 2 personen

Ingrediënten

250 gram tagliolini (of spaghetti)

1 sjalotje

100 ml droge witte wijn

1 citroen

200 ml houdbare slagroom

1 eetlepel pijnboompitten

50 gram rucola

6 halfgedroogde cherrytomaatjes in olie (uit pot)

Parmezaanse kaas, voor erbij

Bereiding

1. Kook de pasta in ruim water met zout beetgaar.

2. Pel en snipper het sjalotje. Breng in een steelpan de wijn met de sjalot aan de kook. Laat de wijn tot 2-3 eetlepels inkoken.

3. Boen intussen de citroen schoon onder warm stromend water. Rasp de gele schil. Roer de slagroom en de citroenrasp door de wijn en laat op matig vuur tot een gebonden saus inkoken.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina

4. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en schud ze op een bord. Giet de pasta af en meng met de citroenroom. Hussel dan snel om met de rucola, zodat de slablaadjes knapperig blijven. Breng op smaak met zout en peper.

5. Verdeel de pasta over twee borden en garneer met de tomaatjes en de pijnboompitten. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur

jannekephilippi.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →