Coronaregels controleren gaat voor, maar Gennep houdt vast aan vuurwerkverbod

Print
Coronaregels controleren gaat voor, maar Gennep houdt vast aan vuurwerkverbod

Cuijk: Vuurwerk in de Maasstraat. Afbeelding: Ed van Alem/De Gelderlander

Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep -

Wat gaat voor: het handhaven van de coronaregels of het handhaven van het vuurwerkverbod? Als burgemeester Willibrord van Beek van Gennep zou moeten kiezen, wist hij het wel.

,,Als ik heel eerlijk ben? Als er prioriteiten gesteld moeten worden, gaan coronacontroles voor op vuurwerkcontroles’’, vertelde hij de gemeenteraad maandag. ,,Dat heeft direct invloed op de volksgezondheid.

Een meerderheid in de Gennepse politiek besloot eerder dit jaar dat er een vuurwerkverbod moet komen. Dat gaat komende jaarwisseling in. Ook Amsterdam wilde een vuurwerkverbod, maar besloot dat vorige week een jaar uit te stellen: het is niet te handhaven, opsporingsambtenaren hebben het al druk genoeg met de coronaregels.

Toch uitvoeren

Het zorgde ervoor dat de VVD in Gennep het nieuwe verbod opnieuw ter discussie stelde. Maar hoe weinig mensen de politie en de gemeente ook hebben om het verbod te handhaven: het gaat door, zegt Van Beek.

Daar verandert ook de wens vanuit omliggende gemeenten niets aan, zegt hij. Ook in de omgeving is een tekort aan handhavers. Andere burgemeesters hoopten daarom dat ze samen met Gennep één ‘eensluidend’ beleid konden voeren, zegt Van Beek. ,,Maar dit is een opdracht van de gemeenteraad. Met minder controles dan verwacht gaan we het toch uitvoeren.’’

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →