Prinsjesdag in coronatijd: Kabinet laat het geld rollen

Print
Prinsjesdag in coronatijd: Kabinet laat het geld rollen

Afbeelding: ANP

Nederland moet zich schrap zetten voor de gevolgen van een zware economische terugslag, waarschuwde de koning namens het kabinet in de Troonrede. Daarom laat het kabinet het geld rollen om de economie vlot te trekken.

De coronacrisis is volgens premier Rutte ‘als een SS20-raket bij ons naar binnen geschoten in de vorm van een virus’. Dat heeft alles volgens hem op zijn kop gezet: de werkloosheid en de staatsschuld lopen fors op.

Maar anders dan vorige kabinetten die vaak bezuinigden, kiest Rutte III een alternatieve route uit het economische zwaar weer. Het kabinet trekt de portemonnee en wil via investeringen de economie in gang houden in tijden van corona. Zo moet volgend jaar een economische groei tot stand komen, na de krimp die dit jaar verwacht wordt.

Investeringen

De plannen gaan wel vergezeld van een waarschuwing. ,,Nu moeten we ons schrap zetten voor de gevolgen van een zware economische terugslag’’. merkte de koning namens het kabinet op in de Troonrede.

Lees ook: Dit zijn de belangrijkste plannen van het kabinet

Premier Mark Rutte denkt daarom dat investeringen ‘noodzaak’ zijn om banenverlies te voorkomen. ,,We zijn de afgelopen jaren zuinig geweest, dus we hebben nu die ruimte.”

Lastenverlichtingen

Het kabinet zet daarom in op algehele lastenverlichting voor bijna alle burgers, vooral door belastingmaatregelen die gunstig uitpakken. Wel gaan alleenstaande vaders of moeders met een minimuminkomen er volgend jaar op achteruit. Ook voor een deel van de gepensioneerden geldt dat, onder meer omdat pensioenfondsen toch zullen moeten gaan korten, verwachten rekenmeesters van het CPB.

Er wordt verder geld uitgetrokken voor steunpakketten voor bedrijven, voor de zorg en de bouw van woningen. Het nieuwe investeringsfonds moet daarnaast innovatie en infrastructuur aanjagen. Ook komt er een bonus voor zorgpersoneel van 500 euro netto –bovenop de eerdere gift van 1.000 euro.

Lees ook: Koolmees waarschuwt: Herverdeling belastinggeld loopt tegen grenzen aan

Veel van de plannen lekten al uit, maar dinsdag werd ook duidelijk ruim 260.000 Nederlanders die in een sociaal huurhuis wonen, volgend jaar huurverlaging krijgen van gemiddeld 40 euro per maand.

De prijs van alle investeringen zijn een begrotingstekort en een hogere staatsschuld.

De plannen van Prinsjesdag zijn overigens vooral ‘slechts’ plannen. Een tweede coronagolf kan alles weer in de war schoppen, waarschuwt ook adviesorgaan Raad van State.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee