TERUGLEZEN | Wilders: Nederland is walhalla geworden van krijsende activisten

Print

PVV-leider Geert Wilders is razend uit de startblokken gekomen bij de Algemene Politieke Beschouwingen naar aanleiding van zijn veroordeling voor groepsbelediging. Wilders noemt Nederland ‘een intens corrupt land’ en spreekt van ‘klassenjustitie’. Mis niks met ons liveblog, onder dit verhaal.

Volg het debat onderaan dit bericht ook live via het liveblog.

Wilders: ,,We leven in een totale banenrepubliek. Onze rechtsstaat is failliet. Ik kan honderden voorbeelden noemen. Zoals de minister van Justitie die, nadat hij op zijn bruiloft zijn eigen coronaregels overtrad, met excuses wegkomt. Of Akwasi, die mensen in het gezicht wil trappen, maar niet wordt vervolgd. Terwijl ik in een politiek proces wordt veroordeeld.”

De oppositieleider haalde ook uit naar premier Rutte. Die zou miljarden hebben weggegeven aan Zuid-Europese landen, terwijl Nederlanders de dupe worden van iedere crisis die voorbij komt. ,,Dat is toch oneerlijk? Dat is 10 jaar Rutte. Nederland is een walhalla geworden van niet-Westerse asielzoekers en krijsende activisten.”

Ook andere oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben hun messen geslepen voor het debat over de kabinetsplannen, vandaag en morgen. Zij vinden het vooral schandalig dat de coalitiepartners de zorg en het onderwijs slechts beperkt extra geld geven ter ondersteuning.

Zorgmedewerkers krijgen dit jaar en volgend jaar een extra bonus en ook komt er geld voor werkdrukvermindering, maar een structurele loonsverhoging zit er niet in. En in het onderwijs komt er weliswaar jaarlijks 32 miljoen euro extra voor vermindering van het lerarentekort, maar de bonden menen dat er veel meer extra geld nodig is voor de lange termijn.

Bijsturen

De oppositiepartijen zullen in de Tweede Kamer de kabinetsplannen proberen bij te sturen. De grotere partijen, zoals PvdA en GroenLinks dreigen anders bepaalde onderdelen van de begrotingen niet te steunen in de Senaat. En daar heeft het kabinet geen meerderheid.

Zo zullen de PvdA en de SP tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen onder meer eisen dat er meer wordt gedaan voor huurders. Het kabinet wil de huren van 260.000 huishoudens volgend jaar verlagen, maar dat gaat de oppositie niet ver genoeg. ,,De huren stijgen over de hele linie, terwijl de economie krimpt’’, zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

Zelfstandig Kamerlid Femke Merel van Kooten zal het kabinet aan de tand voelen over uitspraken van ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Van Ark (Medische zorg) dat de coronabonus niet voor iedere zorgmedewerker gegarandeerd onder de Kerstboom ligt.

Daarnaast is het debat woensdag ook een aanloop naar de verkiezingen, halverwege maart. Vanwege de coronacrisis is slechts een afvaardiging van het kabinet aanwezig: vicepremiers De Jonge (CDA), Ollongren (D66) en Schouten (ChristenUnie); de ‘financiële’bewindslieden Hoekstra (Financiën), Koolmees (Sociale Zaken) en Wiebes (Economische Zaken); en natuurlijk premier Rutte.

De ronde van Kamerleden zal naar verwachting tot woensdagavond laat duren. Donderdag krijgt minister-president Rutte de gelegenheid om namens het kabinet te antwoorden.