Raad van State: afschot van edelherten in Oostvaardersplassen mag

© Hollandse Hoogte / ANP

Edelherten in de Oostvaarderplassen mogen wel worden afgeschoten. Dat stelt de Raad van State woensdag. Daarmee wordt een eerdere uitspraak van een bestuursrechter vernietigd, die een streep had gezet door de opdracht van de provincie Flevoland om het aantal edelherten terug te brengen van 1500 naar 490

Marlies van Leeuwen

Het provinciebestuur heeft naar het oordeel van de hoogste bestuursrechter van Nederland ‘voldoende onderbouwd’ dat het afschieten van edelherten noodzakelijk is voor de bescherming van de flora en fauna in het gebied. Uit rapporten waar de rechter zich op baseert, veroorzaken het huidige aantal edelherten in de Oostvaardersplassen door overbegrazing schade in het gebied. Zo zijn riet, struiken en bomen verdwenen, zijn vogels verdwenen of in aantal afgenomen en zijn er sinds 2009 geen reeën meer waargenomen in het gebied. Er kunnen volgens de onderzoeken niet meer dan 490 edelherten in het gebied leven.

Een lagere rechtbank oordeelde in november vorig jaar na bezwaar van dierenorganisaties dat de afgegeven ontheffing aan Staatsbosbeheer om honderden dieren af te schieten niet voldoende onderbouwd was. Daarmee kwam het gewenste afschot stil te liggen.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal