Dierenbescherming: door katten binnen te houden los je het milieuprobleem niet op

Print
Dierenbescherming: door katten binnen te houden los je het milieuprobleem niet op

Afbeelding: Getty Images

Het hield afgelopen weekend de gemoederen flink bezig: de oproep van een ecoloog en een jurist om het laten loslopen van katten strafbaar te maken. Een verschuiving van de oorzaak van het probleem, vindt de Dierenbescherming. ,,Je straft dieren voor iets wat vooral door mensen wordt veroorzaakt.”

Ecoloog Chris Smit van de Rijksuniversiteit Groningen wond er zondag in een interview met het AD geen doekjes om: ,,De natuurbeschermingswet is heel duidelijk: katten mogen buiten niet loslopen. We weten dat de kat een jager is en ‘s nachts op strooptocht gaat. Mensen die hun kat naar buiten laten gaan, doen dat bewust. Zij zijn strafbaar.”

Lees ook: ‘Katten mogen niet loslopen maar horen aan de lijn’

Samen met jurist Arie Touwborst pleit hij voor een proefproces om het los laten lopen van katten strafbaar te maken. Volgens de ecoloog richten katten grote schade aan aan de natuur. ,,Aan de ene kant steken we miljoenen euro’s in de bescherming van weidevogels, maar vervolgens gaat die lieve kat ‘s nachts naar buiten om diezelfde vogels dood te bijten.”

Om de natuur te beschermen, willen de mannen dat er boetes opgelegd worden aan baasjes die hun kat naar buiten laten. ,,Katten horen niet in de natuur, dus eigenaren kunnen ze binnenhouden. Het is allang bekend dat de kat enorm schadelijk is voor de natuur.

Geen oplossing

De Dierenbescherming vindt deze opvatting te kort door de bocht. ,,Het is jammer dat de focus op één dier wordt gelegd”, aldus woordvoerder Dik Nagtegaal. ,,De werkelijke oorzaak dat het slecht gesteld is met onze weidevogels zit hem in de landbouw, de verkleining van het leefgebied van de vogels, milieuvervuiling en spuiten van gif waardoor er geen insecten zijn. Dit kun je niet passeren en doen alsof je door katten binnen te houden de weidevogel gaat redden.”

Wel zijn er volgens Nagtegaal maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat minder vogels slachtoffer worden van bloeddorstige katten. ,,Wij voeren campagne voor het verplicht chippen van katten. Dit legt meer verantwoordelijkheid bij de eigenaar. Je weet dan, mijn naam staat erop, dus ik ben verantwoordelijk.”

,,Ook kun je een halsband met een belletje omdoen bij je kat. Dan horen de vogels hem aankomen. Je kunt als eigenaar er ook voor kiezen om je kat tijdens de broedperiode van vogels ‘s avonds en ‘s nachts niet buiten te laten. En door je kat te castreren krijg je geen ongewenste nestjes.”

Lees verder onder de foto.

Dierenbescherming: door katten binnen te houden los je het milieuprobleem niet op
Kittens in een dierenopvang. Foto: Peter van Trijen/Pix4profs

Probleemgedrag

Volgens asiels is het geen optie katten die gewend zijn buiten te komen ineens permanent binnen te houden. ,,Dan krijg je probleemgedrag. Ze plassen en poepen binnen, krabben alles kapot en ze krijsen letterlijk dat ze naar buiten willen”, zegt Sandra van Rooij van Dierenopvang Maasland in Oss.

Toch zien ook asielhouders in dat loslopende katten voor problemen kunnen zorgen in de natuur. Een voorbeeld nemen aan het Belgisch model zou volgens hen een mooie oplossing zijn. Daar moeten sinds 2017 alle jonge katten gechipt en geregistreerd zijn. Zo is het gemakkelijker te herleiden van wie een overlastgevende poes of gevonden kater is. Om het aantal zwerfkatten te verminderen moet iedere huiskat in België die geboren is na 31 augustus 2014 gesteriliseerd of gecastreerd worden. Alleen katten van erkende fokkers mogen nog nestjes maken.

Mensen zijn boosdoener

Het verplicht maken voor kattenbaasjes hun huisdier te chippen, juicht de Dierenbescherming toe. Verplichte castratie ligt ingewikkelder, volgens Nagtegaal. ,,Als je een keer per jaar een nestje krijgt en daar een goede bestemming voor zoekt, is dat prima. Het probleem is dat veel mensen die ongecastreerde katten hebben rondlopen, niet de verantwoordelijkheid nemen voor een nestje.”

Maar, benadrukt Nagtegaal, mensen zijn nog altijd de grootste boosdoeners als het gaat om natuurschade. ,,We moeten zorgen dat leefgebieden voor vogels vergroot worden. Dit lijkt zo’n ingewikkeld probleem dat we ons liever focussen op dieren die zelf geen weerwoord hebben. Dat is niet de manier. Je moet de bron aanpakken en dat zijn wij zelf.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →