Ziekenhuizen spreiden weer patiënten vanwege coronadrukte

Print
Ziekenhuizen spreiden weer patiënten vanwege coronadrukte

Ziekenhuizen gaan patiënten weer spreiden over diverse ziekenhuizen. Afbeelding: AD/Frank de Roo

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt verder toe. In een enkele regio zijn patiënten weer verplaatst naar andere ziekenhuizen, omdat het te druk begon te worden. Dat meldt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Het is voor het eerst in maanden dat dit gebeurt.

Om welke regio’s het gaat, is niet bekend. Patiënten zijn nog niet overgebracht naar andere delen van het land. In de afgelopen 24 uur zijn er 1542 nieuwe besmettingen gemeld bij het RIVM. Dinsdag waren dat er 1379.

Lees ook: Veel meer besmettingen, ook onder zeventigplussers, aantal ziekenhuisopnames weer hoger

Ziekenhuizen behandelen in totaal 245 patiënten vanwege het coronavirus, vijf meer dan op dinsdag. Dat is het hoogste aantal sinds eind juni. In ruim een week tijd is het aantal opgenomen patiënten met meer dan honderd gestegen.

Stijging

Op de intensive cares liggen momenteel 54 coronapatiënten, eentje meer dan op dinsdag. Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen steeg van 187 naar 191.

Op de IC’s liggen ook 646 mensen met andere aandoeningen, 45 meer dan op dinsdag. In totaal behandelen ic’s dus 700 patiënten, het hoogste aantal sinds 30 mei.

Meer dan duizend per dag

,,De stijgende trend zet door met meer dan duizend nieuwe gevallen per dag”, aldus Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM. ,,De patronen zijn vergelijkbaar: veel jongeren raken besmet, studenten, twintigers: bij hen gaat het virus met gemak rond. Sommige regio’s springen eruit met hoge percentages positieve tests: Amsterdam, Rotterdam en Haaglanden. Daar zullen maatregelen genomen worden gericht op deze doelgroepen”, herhaalt Timen de oproep van Jaap van Dissel eerder deze week.

Viroloog Ab Osterhaus noemt de nieuwe cijfers ‘zorgwekkend’: ,,Met name het toenemende aantal ziekenhuisopnames. Daar moet je alert op zijn. Nu blijkt dat de ziekenhuiscapaciteit drie keer meer is door kortere opnametijden, maar dat moet geen criterium zijn: het liefst wil je zo’n virus het land uitkrijgen, en dat lukt kennelijk niet.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →