Afgestapte Tourwinnaars zijn laatste 50 jaar op vingers van één hand te tellen

Print
Afgestapte Tourwinnaars zijn laatste 50 jaar op vingers van één hand te tellen

Egan Bernal en Christopher Froome. Afbeelding: AP

Egan Bernal is een van de weinige Tour de France-winnaars deze eeuw die de volgende editie wel startte, maar niet uitreed. De 23-jarige Colombiaan is afgestapt met rugklachten, de laatste afgestapte winnaar van de Ronde van Frankrijk is Ineos’ teamgenoot Chris Froome.

In 2014 maakte drie valpartijen in twee dagen een einde aan de Tour-ambities van Chris Froome. Al in de vijfde etappe moest de renner het bijltje erbij neergooien. Froome strompelde in gescheurd Sky- tenue de ploegwagen in, zeventig kilometer voor de finish in het Belgische Ieper. De gele trui was dat jaar voor de Italiaan Vincenzo Nibali. Froome slaagde er wel in op meerdere Tour-zeges op rij te behalen. Van 2015 tot 2018 was er niemand sneller dan Froome.

Het jaar ervoor startte Tour-winnaar Bradley Wiggins niet in Ronde van Frankrijk. ‘Wiggo’ sprak de ambitie uit om de Giro te winnen en zijn Tour-titel te prolongeren, maar moest na valpartijen afstappen in de Giro. Een knieblessure voorkwam dat Wiggins aan de start van de Tour verscheen.

Voor de Tour van 2008 kreeg Alberto Contador’s ploeg Astana geen uitnodiging, waardoor de Spanjaard zijn titel uit 2007 niet kon verdedigen. Het dopingverleden van de ploeg was de oorzaak voor de beslissing van de Tour-organisatie. Carlos Sastre ging met de overwinning aan de haal, het jaar erop stond Contador ‘gewoon’ weer in het geel in Parijs.

Ook in de decennia ervoor stapte er bijna geen Tour-winnaar van zijn fiets in de volgende Ronde van Frankrijk. Alleen Franse renners Bernard Hinault en Bernard Thevenet moesten vroegtijdig opgeven.