Roglic kraakt Pogacar op steile slotklim, ritzege Ángel López

Print
Roglic kraakt Pogacar op steile slotklim, ritzege Ángel López

Miguel Ángel Lopez. Afbeelding: AFP

Miguel Ángel Lopez heeft de zeventiende etappe van de Tour de France gewonnen, een zware bergrit met aankomst bergop op de Col de la Loze. Achter De Colombiaan van Astana verstevigde Primoz Roglic zijn leiding in het algemeen klassement.

De Sloveense geletruidrager van Jumbo-Visma finishte als tweede en won wat tijd op zijn voornaamste concurrent Tadej Pogacar. In het klassement is het verschil tussen de Slovenen nu 57 seconden, waar dat voor de etappe van vandaag nog 40 seconden was. Ritwinnaar López is geklommen naar de derde plek, op 1 minuut en 26 seconden van Roglic.

Maastrichtenaar Tom Dumoulin moest passen toen de steile slotkilometers aanbraken, maar behoudt zijn negende plek in het algemeen klassement.

Roglic kraakt Pogacar op steile slotklim, ritzege Ángel López
Primoz Roglic in het wiel van Sep Kuss. Foto: AP

Vijf vluchters

Na een beginfase vol demarrages kregen vijf vluchters de ruimte van het peloton: Lennard Kämna, Julian Alaphilippe, Gorka Izagirre, Richard Carapaz en Daniel Martin. Tijdens de eerste beklimming van de dag, de Col de la Madeleine, moest Kämna passen en in de afdaling gold dat voor Martin.

Daarachter zette Mikel Landa zijn knechten van Bahrain McLaren op kop. Onder anderen Wout Poels, hersteld van ribbreuk en longkneuzing, maakte flink tempo met Nairo Quintana als voornaamste slachtoffer. De Colombiaan begon de rit als nummer tien van het klassement, maar verloor vandaag meer dan 25 minuten is niet meer in de top van het klassement te vinden.

Op de loodzware slotklim Col de la Loze bleek het werk van Poels en co voor niets te zijn geweest. Vrijwel direct na Dumoulin moest ook Landa zijn concurrenten laten rijden. Ook voor de nummer drie van het klassement Rigoberto Uran ging het te hard. Ondertussen werden de vluchters één voor één gegrepen, Carapaz als laatste.