Regio’s mogelijk op ‘oranje’: kabinet komt met extra coronamaatregelen

© ANP

Komende vrijdag worden mogelijk al extra maatregelen aangekondigd voor regio’s waar het aantal besmettingen hard oploopt. Op die dag is er ook een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Hanneke Keultjes

Komende dinsdag zou De Jonge een regionaal ‘corona-alarmsysteem’ lanceren, maar omdat het aantal besmettingen zo snel oploopt haalt hij dat naar voren. Woensdag werd het dagrecord weer gebroken met 1542 vastgestelde besmettingen over de afgelopen 24 uur.

Lees ook: Zorghuis Tegelen was twee weken afgesloten van buitenwereld vanwege coronauitbraak

Het waarschuwingssysteem werkt als een escalatieladder met drie treden: waakzaam, zorgelijk en ernstig. Bronnen rond het kabinet houden er rekening mee dat meerdere regio’s vrijdag al een ‘oranje’ status krijgen. Dan zijn ook extra maatregelen nodig.

Randstad

Momenteel zijn de besmettingen met name hoog in de Randstad: met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag als koplopers. De gemeente Amsterdam telde 239 nieuwe gevallen, iets minder dan het record van 246 dinsdag. Het aantal gemelde besmettingen in Rotterdam steeg van 100 naar 163. Eveneens een record. Den Haag telde er 117.

Lees ook: Aantal gemelde coronabesmettingen naar nieuw record

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor Noord- en Zuid-Holland vanaf vrijdag het reisadvies ‘rood’ af. Belgen die vanaf 16.00 uur die dag meer dan 48 uur in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag verblijven, moeten na terugkeer verplicht een coronatest ondergaan en in quarantaine. Daarnaast kleuren de provincies Limburg, Groningen, Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland en Flevoland oranje, wat inhoudt dat een coronatest en isolatie na terugkeer worden aangeraden.

Onrustig

Viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC Rotterdam) noemt extra maatregelen in regio’s waar de besmettingen oplopen, ‘niet meer dan logisch.’ ,,Hier zat ik al op te hopen, want ik word erg onrustig van de flinke stijging van het aantal positieve gevallen. Het is verstandig voor een regionale aanpak te kiezen aangezien er grote verschillen zijn in het land.’’

Wat voor extra maatregelen er worden afgekondigd, is nu nog niet duidelijk, maar Koopmans kan zich voorstellen dat er vooral naar groepen wordt gekeken waar het virus behoorlijk toeslaat. ,,Is het bijvoorbeeld verstandig om hospiteeravonden voor studenten door te laten gaan in steden als Amsterdam en Rotterdam? En wat doe je met de horeca? Uit gegevens van de GGD’s blijkt dat het aantal besmettingen na het bezoeken van horecagelegenheden toeneemt, dus daar zal ook naar worden gekeken.’’

In coronabrandhaarden Rotterdam, Den Haag en Amsterdam wordt met angst en beven uitgekeken naar het effect van code oranje die boven deze steden hangt. André Triep, voorzitter van de Vereniging van Strandexploitanten in Scheveningen zegt dat hij zijn hart vasthoudt voor de komende maanden. ,,We zien het met angst en beven tegemoet. Afgelopen maanden is al veel verlies geleden. Zaken die altijd feesten en partijen organiseerden zien het aantal boekingen dramatisch dalen. We krijgen veel annuleringen binnen. Mensen durven niet meer. Het wordt steeds dramatischer.’’

Topsfeer

Maarten Hinloopen, voorzitter van Koninklijke Horeca Den Haag: ,,Afgelopen weken was er juist weer een topsfeer op de terrassen. Als het code oranje wordt, krijgen we in elk geval geen bezoekers meer naar de stad, of een stuk minder.’’ De laatste berichten die KHN van de GGD had ontvangen, is volgens Hinloopen dat bij het groeiende aantal besmettingen de horeca niet de hotspot zijn. ,,Ik verwacht én hoop dat er niet specifieke extra maatregelen voor de horeca gaan komen. Daar zit het probleem immers niet.’’ Dat zit volgens hem vooral bij de studenten. Rector magnificus Tim van der Hagen van de TU Delft is bezorgd over de snelle toename van het aantal besmettingen, laat hij aan het eigen digitale platform Delta weten. Hij vreest voor een lokale lockdown als het virus nog verder om zich heen grijpt.

Hubert Bruls, voorzitter van de 25 Veiligheidsregio’s en ook de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema komen pas met een reactie na bekendmaking van de extra maatregelen. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb lichtte eerder deze week een tipje van de sluier op over de aard van het maatregelenpakket in een interview met Radio Rijnmond.

Migranten

Aboutaleb wees op twee clusters waar de stijging het sterkst is. Ten eerste een grote groep van mensen tussen de 20 en 30 jaar, voornamelijk studenten. Verder noemde Aboutaleb migranten. ,,Wij vermoeden dat het gaat om groepen migranten die de overheidscommunicatie in de Nederlandse taal niet goed begrijpen. Ik zie weliswaar oudere migranten met een mondkapje, ze zijn zich bewust van wat er wat speelt. Maar je ziet ook nog veel huwelijken waar de anderhalve meter regel echt niet wordt gerespecteerd en waar volop wordt gedanst,’’ aldus Aboutaleb. ,,De vraag is wat we daar aan gaan doen. Ik ga in ieder geval met deze groepen in overleg.’’ Ook zei Aboutaleb dat ‘de supermarkten verslappen’. ,,We moeten terug naar wat we in het begin deden.’’

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal