Dit verandert er voor huiseigenaren en huurders in 2021

Print
Dit verandert er voor huiseigenaren en huurders in 2021

Foto ter illustratie. Afbeelding: Shutterstock

Starters op de woningmarkt krijgen vanaf 1 januari 2021 een financieel steuntje in de rug en tienduizenden huurders met geldproblemen kunnen een kleine korting verwachten. Alle kabinetsmaatregelen die invloed hebben op woningzoekenden, -eigenaren en huurders op een rijtje.

De details zijn dinsdag op Prinsjesdag bekendgemaakt en voor sommige woningzoekenden zijn die details erg belangrijk. Zo geldt de startersvrijstelling van overdrachtsbelasting voor het gemak voor iedereen (18+) onder de 35 jaar. Ook als je al een huis hebt en dus doorstroomt, betaal je geen belasting van 2 procent.

Lees ook: ‘Grote jongens’ betalen voor de extraatjes: dit zijn de winnaars en verliezers

Als je met z’n tweeën koopt en één van de twee is onder de 35, dan is de belasting per saldo 1 procent. Overdrachtsbelasting kun je niet in de hypotheek meefinancieren, dus jonge huizenkopers houden duizenden euro’s in hun portemonnee.

Je bent alleen vrijgesteld als de overdracht, oftewel het passeren van de akte bij de notaris, ná 31 december 2020 plaatsvindt. Het loont dus voor huizenkopers van nu om dat moment in overleg uit te stellen. Overigens kun je maar één keer gebruik maken van de vrijstelling.