Uitpluizen van gekraakte chatdienst Encrochat brengt ook veel corruptie bij politie aan het licht

Print
Uitpluizen van gekraakte chatdienst Encrochat brengt ook veel corruptie bij politie aan het licht

Korpschef Henk van Essen. Afbeelding: ANP

Het grote onderzoek naar de versleutelde chatdienst Encrochat heeft naast informatie over tal van criminele kopstukken ook veel corruptie bij de politie aan het licht gebracht. Een speciaal team is nu in het leven geroepen om daar onderzoek naar te doen. De verwachting is dat dit gaat leiden tot meerdere strafrechtelijke onderzoeken.

De versleutelde chatdienst Encrochat was jarenlang populair bij criminelen omdat zij dachten hiermee ongezien hun zaakjes te kunnen regelen. De politie maakte enkele maanden geleden bekend dat het was gelukt die dienst te kraken en dat het ze maandenlang was gelukt mee te kijken met de criminele gesprekken. Dat leidde al tot meer dan honderd aanhoudingen van criminelen.

Maar ook zijn er veel signalen van corruptie bij de politie door boven water gekomen. Die hebben onder meer betrekking op het lekken van politie-informatie naar criminelen. De politie kan nog weinig zeggen over aard en omvang, mede omdat veel van de in totaal 23 miljoen via Encrochat onderschepte berichten nog nader moeten worden geanalyseerd.

Lees ook: Undercoveragenten dreigen met stilleggen onderzoek naar onderwereld: ‘Bewijs kan verloren gaan’

,,Maar de eerste signalen zijn voldoende ernstig om een speciaal team op te richten”, zegt korpschef Henk van Essen. ,,Er lopen op dit moment strafrechtelijke onderzoeken naar mogelijke corruptie en vermoedelijk worden dat er de komende tijd meer. Behalve onderzoeken naar drugshandel en witwassen krijgen ook de onderzoeken naar corruptie de hoogste prioriteit.”

Zorgelijk

Volgens Van Essen maakt het Encrochat-onderzoek duidelijk dat corruptie ‘onmiskenbaar aanwezig is’. En het lijkt erop dat die corruptie in omvang eerder toe- dan afneemt. ,,Ik ben niet per se geschrokken, maar vind de signalen wel ernstig en zorgelijk. Aan de andere kant toont Encrochat ook aan dat niemand onaantastbaar is”, aldus Van Essen.

Lees ook: Inval in Maastricht in kader van grote internationale actie tegen drugsbende

De signalen hebben niet alleen betrekking op de politie, zegt Van Essen. ,,Criminelen zoeken naar strategische punten, zoals informatieknooppunten. Informatie is voor hen goud waard. Politiemensen bevinden zich op zulke knooppunten en zijn daarom aantrekkelijke ‘doelwitten’. Maar we zien dat criminelen ook buiten de overheid op zoek zijn naar zulke plekken, bijvoorbeeld bij bedrijven.”

Vertrouwen

Van Essen benadrukt dat de politie een integere organisatie is. ,,Ik heb alle vertrouwen in mijn politiemensen. Voor al die politiemensen die te goeder trouw zijn en 24/7 klaarstaan voor de veiligheid van Nederland is elke corruptiezaak een klap in het gezicht. Maar het is helaas een gegeven dat er ook rotte appels zijn. Rotte appels die criminelen behulpzaam zijn en verantwoordelijkheid dragen voor de gevolgen daarvan. Het is in ieders belang dat deze rotte appels door de mand vallen. Corruptie is als betonrot. En daarvoor is bij de politie geen plaats.”