L1 vecht benoeming directeur aan bij de rechter

Print
L1 vecht benoeming directeur aan bij de rechter

Peter Elbers. Afbeelding: VVD Horst aan de Maas

De ondernemingsraad (OR) van L1 probeert via de rechter de benoeming van Peter Elbers tot directeur van de Limburgse omroep ongedaan te maken. Elbers is benoemd door de Raad van Commissarissen (RvC).

De OR gaat niet akkoord met de benoeming van Grubbevorstenaar Elbers omdat de RvC het OR-advies niet heeft afgewacht. Volgens de wet is dat wel vereist. Vandaar dat OR-voorzitter Marcel Ermers liet weten de kwestie voor te willen leggen aan de rechter.

In de weken na Elbers’ benoeming (4 september) hebben de OR en de RvC nog geprobeerd om eruit te komen, maar dat is niet gelukt. Vandaar dat de stap naar de rechter nu wordt gemaakt.

Lees ook: OR L1 stelt stap naar rechter opnieuw uit

“De OR heeft dat besluit unaniem genomen en ik heb al gemerkt dat we de volledige steun hebben van het personeel”, zegt Ermers. Er is ook nog overwogen om het vertrouwen op te zeggen in de RvC zoals het personeel al heeft gedaan. “Maar ik denk dat het verstandiger is om in gesprek te blijven”, zegt Ermers.

Ermers is er niet blij mee dat hij zijn eigen werkgever voor de rechter moet slepen. “Helaas dwingt de situatie ons daartoe. Het is een ongewenst situatie voor ons en voor de RvC, maar de RvC is daar zelf voor verantwoordelijk.”

Het conflict bij de provinciale omroep kwam aan het licht toen de RvC het contract van twee populaire, zittende directeuren niet verlengde en aankoerste op de benoeming van Peter Elbers. De rechter moet nu bekijken of die procedure goed is gevolgd.

De raad van commissarissen bestaat uit voorzitter Hans Coppus, CDA-statenlid Mirjam Depondt en Raoul Willms. De advocaat van de RvC, Martijn Huisman, laat weten dat de RvC geen commentaar geeft. Voorzitter Coppus is onbereikbaar.

De spoedprocedure bij de rechtbank zal op zijn vroegst volgende week plaatsvinden. Volgens OR-voorzitter Ermers is er nu een moeilijk situatie ontstaan vanwege het kort geding. “Formeel moeten we overleggen met Elbers, maar dat lijkt ons niet zo constructief terwijl de procedure loopt.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen