Mark Rutte waarschuwt: virus is bezig met comeback

Print
Mark Rutte waarschuwt: virus is bezig met comeback

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Premier Mark Rutte waarschuwt dat het coronavirus bezig is met een comeback. Volgens hem is het nu tijd „om het tij te keren.” De premier wil „alles doen om een tweede golf te voorkomen.”

Dat moet „vrijwillig waar het kan, verplicht waar het moet.” De meeste mensen die besmet raken zijn tussen de 20 en 24 jaar oud. Eerder op donderdag werd bekend dat de GGD’en en testlaboratoria een mogelijke tweede golf niet aankunnen, meldde de Inspectie. Er is een uitbreiding van de testcapaciteit nodig. De inspectie noemt dit een „enorme opgave” voor de betrokken GGD’en en laboratoria.

Lees ook: Inspectie: GGD’en en labs niet klaar voor tweede golf coronavirus

Vrijdag geeft het kabinet meer duidelijkheid over mogelijke extra maatregelen op regionaal niveau. Het gaat naar verwachting om onder meer de vier grootste steden. In Noord- en Zuid-Holland raken de meeste mensen besmet. Die gebieden hebben donderdag van België code rood gekregen. Mensen die daar langer dan twee dagen zijn gebleven, moeten een coronatest ondergaan en in quarantaine als ze naar België reizen. Ook reizigers naar Duitsland vanuit die provincies hebben een positieve test nodig en moeten 14 dagen in zelfquarantaine.

Lees ook: Regio’s mogelijk op ‘oranje’: kabinet komt met extra coronamaatregelen

Het aantal besmettingen loopt al enkele weken weer op. Woensdag werden er 1546 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Daarmee werd een record van een dag eerder gebroken. De afgelopen week steeg het aantal besmettingen met ruim 8600.

Rutte over coronacrisis: we komen hier uit

Nederland gaat uit de coronacrisis komen, ook al is er nog veel onduidelijk op dit moment. Die boodschap gaf premier Mark Rutte aan het begin van de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen mee aan de Tweede Kamer, waar hij de plannen van zijn kabinet voor volgend jaar verdedigt.

Volg de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen via ons liveblog

„Op punten is er nog steeds mist, zowel met het virus als hoe het nu verder gaat met de economie. Maar we gaan hier uit komen. Dat hebben we laten zien en daar blijven we met elkaar ook aan werken”, zei Rutte.

Hij wees erop dat het kabinet, het parlement en de sociale partners elkaar in deze tijden van crisis, hebben weten te vinden. „En dat geeft in ieder geval mij, en ik hoop ons, veel vertrouwen dat we hier met elkaar uit gaan komen”. Nederland is volgens hem ook een land, zeker vergeleken met andere landen, dat „sociaal-economisch een uitgangspositie heeft die het ons mogelijk maakt om dit coronavraagstuk het hoofd te bieden”.

Rutte zei ook te hopen dat in deze sfeer van samenwerking van de afgelopen maanden donderdag een breed draagvlak zal zijn voor de kabinetsplannen en te komen tot „het verstandige compromis dat ons land verder brengt”.

Hij prees dat mensen sinds het coronavirus onder ons is, zes maanden en een paar weken, een enorme veerkracht hebben getoond en elkaar hebben geholpen in tijden van nood.