Wolf vestigt zich in Drenthe, waarschijnlijk ook in Brabant

Print
Wolf vestigt zich in Drenthe, waarschijnlijk ook in Brabant

Afbeelding: Getty Images

Er heeft zich definitief een mannelijke wolf gevestigd in Drenthe. Het dier zwerft rond aan beide kanten van de snelweg A28 tussen Emmen en Drachten en in het Drents-Friese Wold.

Het is zeer waarschijnlijk dat zich ook in het heidegebied onder Eindhoven een mannetjeswolf heeft gevestigd. Daar is eind van deze maand zekerheid over.

Dat blijkt uit een rapportage van BIJ12 over de activiteiten van wolven in Nederland tussen mei en juli van dit jaar. BIJ12 is het bureau dat voor de provincies onder andere de wolvenschade bijhoudt.

Lees ook: Bang voor de wolf? Hij is veel banger voor ons

Tot nu toe hadden wolven alleen in Gelderland territoria uitgekozen. Op de Noord-Veluwe leeft een paartje, dat inmiddels tweemaal jongen heeft gekregen. Op de Midden-Veluwe leeft een solitaire wolvin. In totaal lopen er nu dertien wolven rond in Nederland, aldus BIJ12 en het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging.

Van wolf GW1261m in Drenthe zijn nu al meer dan zes maanden sporen gevonden. Als een wolf een halfjaar in hetzelfde gebied blijft, heeft het dier zich volgens wolvenkenners gevestigd. De wolf in Zuidoost-Brabant loopt sinds maart van dit jaar in dat gebied rond, dus ook bijna zes maanden. Deze wolf, die ook af en toe in Limburg is opgedoken, komt uit een Frans-Alpiene populatie. Dat is bijzonder, want de andere wolven in Nederland komen uit roedels in Duitsland en Zuid-Europa. Het is goed voor de genetische variatie dat er ook een wolf uit een ander gebied is gearriveerd, aldus de deskundigen.

Lees ook: Brabants wolvengebied ligt pal bij de Limburgse achterdeur

Bij het wolvenpaar op de Noord-Veluwe wonen waarschijnlijk nog drie welpen uit 2019 en vier welpen die dit jaar geboren zijn. Een van de welpen uit 2019 was recent te zien op camerabeelden uit de Veluwezoom. Zij is de eerste in Nederland geboren wolvin die op zoek is naar een eigen territorium. De wolf die in het voorjaar voor veel ophef zorgde in het gebied rond het Brabantse Heusden is volgens BIJ12 vertrokken naar België of de Vogezen.

Sinds mei kwamen er bij het Wolvenmeldpunt 347 meldingen van mogelijke wolvensporen binnen. In 61 gevallen is vastgesteld dat het om een wolf ging. Er waren 38 schademeldingen, maar in vijftien gevallen was niet een wolf maar een hond of een vos de dader. Veehouders met vastgestelde aanvallen van wolven op hun dieren krijgen een schadevergoeding.