Marco Kroon hoeft wildplasboete niet te betalen

Print
Marco Kroon hoeft wildplasboete niet te betalen

Marco Kroon vertelde twee weken geleden aan de kantonrechter waarom hij moest wildplassen. Afbeelding: ANP

Marco Kroon is veroordeeld tot 140 euro boete voor wildplassen tijdens carnaval een jaar geleden, maar hoeft het bedrag niet te betalen. De militair is al zwaar genoeg gestraft voor zijn kopstoot, heeft de kantonrechter besloten.

Kroon kwam in verzet tegen de boete die hem in grote problemen bracht toen hij na het uitschrijven ervan een agent een kopstoot gaf. Volgens de drager van de Militaire Willemsorde plaste hij uit ‘pure overmacht’, zo vertelde hij de rechter twee weken geleden. Kroon heeft last van een hyperactieve blaas. Doordat de looproutes tijdens het carnaval voor het eerst in jaren waren gewijzigd moest hij op zoek naar nieuwe toiletten en kon het niet meer ophouden. Ook waren er volgens zijn advocaat Geert-Jan Knoops veel te weinig toiletten.

Ingrijpend

Volgens de rechter was er geen sprake van overmacht. Kroon komt elk jaar bij het carnaval dus het was voor hem geen verrassing dat het druk kon zijn. Hij moet daar zelf rekening mee houden door eerder naar het toilet te gaan, minder te drinken of spullen bij zich te hebben waarmee hij ongecontroleerd urineverlies kan opvangen.

Lees ook: Militair Marco Kroon tot taakstraf veroordeeld voor wangedrag tijdens carnaval

De rechter veroordeelt Kroon tot een geldboete van 140 euro, maar geheel voorwaardelijk. De taakstraf die hij kreeg voor de kopstoot is ingrijpend en hij is lang geschorst geweest bij zijn werkgever. Daarom hoeft Kroon het bedrag niet te betalen, vindt de rechter.

Uit de hand

Het uitschrijven van de boete tijdens carnaval in Den Bosch liep vorig jaar volledig uit de hand. Kroon gaf een agent een kopstoot en toonde zijn geslachtsdeel aan een agente. Hij kreeg hiervoor een taakstraf van 100 uur en dreigde daarmee zijn baan te verliezen. Dat allerzwartste scenario bleef hem onlangs bespaard. Hij mocht blijven, maar heeft wel een negatief ambtsbericht gekregen. Daardoor kan hij de komende jaren geen promotie maken. Bij de landmacht creëerden ze een nieuwe functie voor hem waarbij hij zich sinds begin deze maand ontfermt over de veteranen.

Kroon is in beroep gegaan tegen de straf voor de kopstoot. Wanneer dat dient is nog onduidelijk.