Kroegen in Randstad moeten om 01.00 uur dicht, na middernacht licht aan in cafés

Print
Kroegen in Randstad moeten om 01.00 uur dicht, na middernacht licht aan in cafés

Afbeelding: AD

Kroegen in de Randstad mogen straks vanaf 00.00 uur niemand meer naar binnen laten, om 01.00 uur moet de tent sluiten. Daarnaast mogen er in feestzalen nog maximaal vijftig mensen bijeenkomen. Dat heeft het kabinet samen met zes ‘oranje’ veiligheidsregio’s besloten..

Het coronavirus laait vooral op onder jongeren. De maatregelen moeten het virus terugdringen. Het betreft de regio’s Amsterdam Amstelland, Rotterdam Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden.

In deze regio’s, die allemaal tot de Randstad behoren, is de bevolking gemiddeld jonger dan elders in Nederland en er liggen studentensteden zoals Delft en Leiden.

Lees ook: Kabinet denkt aan beperking openingstijden en bezoekers horeca

Juist onder studenten en werkende jongeren, die veel uitgaan, grijpt het virus in deze regio’s om zich heen. Dus moeten vanaf middernacht de deuren dicht in de horeca. Ook spreekt het personeel mensen bij de deur en binnen actief aan op hun gedrag.

Verder wordt de groepsgrootte in feest- en borrelzalen tot vijftig man beperkt. In horecaruimtes waar mensen rouleren, geldt nu een maximum van honderd. En er komen voorlichtingscampagnes in de zwaarst getroffen regio’s.

Thuisfeestjes

Jongeren komen - vaak zonder inachtneming van de coronaregels - aantoonbaar vaak bijeen op verenigingen, in kroegen en op thuisfeestjes. In de huiselijke kring blijft ‘het dringende advies’ aan alle mensen desondanks niet meer dan zes gasten te ontvangen, buiten het eigen huishouden.

De campagnes moeten zich vooral gaan richten op studenten en op jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond. Het kabinet heeft geen mogelijkheden om achter de voordeur in te grijpen bij bijvoorbeeld studentenhuizen, tenzij er overlast is volgens de politie. Daarom wordt nu gekozen voor informeren. Ook de studentenverenigingen werken daaraan mee.

De premier zei donderdagavond in een debat met de Tweede Kamer dat alle knopen nog definitief moeten worden doorgehakt tijdens de ministerraad, die vrijdag plaatsvindt. ,,De besprekingen met de regio’s zitten in de laatste fase.”

Het is de bedoeling dat premier Rutte en coronaminister De Jonge vrijdagavond op een persconferentie melden dat de regio’s de alarmfase ‘zorgelijk’ meekrijgen. Dan worden ook alle maatregelen per regio officieel bekendgemaakt.