Honderd uur film over verborgen gezin Ruinerwold ontdekt, klusjesman in hongerstaking

Print
Honderd uur film over verborgen gezin Ruinerwold ontdekt, klusjesman in hongerstaking

Afbeelding: Wilbert Bijzitter/AD

De politie die de zaak van het verborgen gezin in Ruinerwold onderzoekt, heeft honderd uur aan nieuw beeldmateriaal gekregen. Een van de kinderen van hoofd­verdachte Gerrit Jan van D. (69) heeft ze de beelden bezorgd.

Donderdagmiddag werd er in de rechtbank van Assen een tussentijdse zitting gehouden over het geheime leven in de Ruinerwoldse hoeve. De gevonden opnames zijn afkomstig uit het voormalige winkelpand van de familie in Zwartsluis.

Lees ook: Eén jaar na bizarre vondst Ruinerwold is vader nog steeds niet ondervraagd

Wat er precies is te zien, werd tijdens de zitting niet duidelijk. Wel dat er behalve de vader ook enkele van zijn kinderen op te zien zouden zijn. Jan Zon, de jongen die hulp zocht in een kroeg in Ruinerwold, stapte met de beelden naar de politie en maakte een voorselectie. Ze werden gevonden bij het leeghalen van het pand in Zwartsluis waar de familie een winkel in houten speelgoed had. De beelden worden nu eerst onderzocht om te kijken wat er precies op staat en of ze van belang zijn voor de strafzaak tegen Van D. en zijn Oostenrijkse vriend, klusjesman Josef B. (59).

Afzondering

Gerrit Jan van D. zit nu al bijna een jaar vast, nadat zijn geheime leven op een boerderij in Ruinerwold werd ontmaskerd. Daar leefde hij negen jaar lang in totale afzondering met zes van zijn kinderen. Buren zagen er geregeld alleen de klusjesman, Josef B. Ook hij zit vast. De twee worden verdacht van vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. Vader Van D. zou ook twee van zijn oudste kinderen seksueel hebben misbruikt. Zij woonden niet op de boerderij, maar waren het gezin al eerder ontvlucht.

Honderd uur film over verborgen gezin Ruinerwold ontdekt, klusjesman in hongerstaking
Josef B. dreigt in hongerstaking te gaan. Foto: ANP

Hongerstaking

Josef B. (foto) kondigde na de zitting aan in hongerstaking te gaan tot de dood erop volgt. Hij vindt dat hij volkomen onterecht vastzit en dreigt alles wat hij heeft opgebouwd voor zijn detentie te verliezen. B. wil vrij zijn om nog te redden wat er te redden valt, maar de rechter vindt de zaak zo ernstig dat de man nog zeker drie maanden vast moet blijven zitten. „Dan ben ik al dood”, reageerde B. tegen de rechter toen hij het besluit hoorde.

Wachten

Tijdens de zitting werd duidelijk dat er nog altijd wordt gewacht op rapporten van gedragswetenschappers. De afgelopen maanden zijn Van D. en B. onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Een van de prangende kwesties waar de rechtbank inzicht in wil krijgen, is of Van D. ondervraagd kan worden. Sinds hij in 2016 een hersenbloeding kreeg, kan hij niet meer praten. De onderzoekers verwachten half oktober met hun conclusies te komen. Twee Oostenrijkse discipelen van Van D. zijn wel verhoord, onder wie de man die door Van D. met touwen aan het plafond zou zijn gehangen, omdat hij moest boeten. Naar verwachting wordt de zaak op 8 februari inhoudelijk behandeld.