Rutte krijgt volle laag over coronabeleid en ‘cadeau’ van twee miljard euro voor bedrijven

Premier Rutte en minister Hoekstra (Financiën) tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. © ANP

Premier Rutte heeft op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen de volle laag gekregen over het tekort aan coronatesten. Ook ligt hij onder vuur vanwege het kabinetsplan om twee miljard euro belastingkorting aan bedrijven te geven. De oppositie in de Tweede Kamer wil dat belastingvoordeel schrappen.

Maarten van Ast en Peter Winterman

Rutte debatteerde zo’n twaalf uur met de Tweede Kamer over de Prinsjesdagplannen van het kabinet. Hij moest zich verweren tegen forse kritiek op het coronabeleid van het kabinet. Veel Nederlanders wachten momenteel dagenlang op een coronatest. Rutte erkent dat dingen niet goed gaan. ,,Er wordt met man en macht gewerkt aan het uitbreiden van de capaciteit’’, zei hij.

Rutte benadrukte dat alle berichten die nu naar buiten komen over aangescherpte coronamaatregelen in de grote steden nog niet definitief zijn. Er zou nog over worden gesproken, een besluit zou nog niet genomen zijn. De premier verwees naar de persconferentie van vrijdagavond, waarin hij de nieuwe maatregelen officieel bekendmaakt.

Lees ook: Kroegen in Randstad moeten om 01.00 uur dicht, na middernacht licht aan in cafés

Testcapaciteit

De premier wees er tijdens het debat op dat er nog altijd Nederlanders zijn die zich laten testen zonder dat ze klachten hebben. Die opmerking viel verkeerd in de Kamer. ,,Het is geen uitje’’, reageerde D66-fractievoorzitter Rob Jetten. ,,Mensen laten zich testen omdat ze zich zorgen maken over hun eigen gezondheid of de gezondheid van anderen.’’ Volgens SP-leider Lilian Marijnissen ‘verliest het kabinet de regie’. PvdA-voorman Lodewijk Asscher vindt dat Rutte niet naar anderen moet wijzen. ,,Ik ben altijd verantwoordelijk’’, reageerde de premier.

Volgens Rutte is op de zorgbegroting 1 miljard euro uitgetrokken voor opschaling van de testcapaciteit, maar als er meer nodig is, kan dat ook. ,,Als het gaat om de medische kant van corona, speelt geld geen rol’’, aldus de premier. ,,Echt nooit.’’

‘Cadeau’ voor bedrijfsleven

Rutte werd ook hard aangepakt over een steunmaatregel voor bedrijven, waar het kabinet twee miljard euro voor uittrekt. De linkse oppositie vraagt zich af of dit ‘cadeau’ wel zorgt voor meer banen, zoals Rutte verwacht. ,,Het is volstrekt onduidelijk waar dit terecht gaat komen’’, zei Lilian Marijnissen (SP).

Volgens de linkse partijen wordt de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) door VVD-premier Rutte gebruikt om bedrijven te plezieren. ,,De economie krijgt een enorme dreun, omdat wij met z’n allen minder uitgeven’’, verdedigde Rutte het belastingvoordeel voor bedrijven. ,,Daarom moeten we zorgen dat de economie overeind blijft. Dat doe je ook door voor bedrijven een enigszins acceptabel investeringsklimaat te houden.’’

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat het ‘cadeau’ voor bedrijven direct wordt geschrapt. ,,Deze maatregel is totaal ongericht en lijkt totaal ineffectief’’, stelde PvdA-voorman Lodewijk Asscher. Hij wil weten hoeveel banen de BIK oplevert. ,,Waarom zou ik dit plan gaan steunen?’’ Volgens Rutte valt niet te zeggen hoeveel banen er precies bij komen.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gaf aan dat als het plan wordt geschrapt, er op een andere manier 2 miljard euro lastenverlichting voor het bedrijfsleven moet komen. ,,Als de BIK de collega’s niet bevalt, dat kan, dan verlagen we toch gewoon de winstbelasting?’’, opperde hij.

Huren en zorgsalarissen

Rutte bleek tijdens het debat niet van plan om de huren te bevriezen. Rutte negeerde daarmee een vurige wens van de SP en andere linkse partijen. ,,Ik meen dat het niet verstandig is’’, zei hij. Wél gaat Rutte bekijken of de huurstijgingen in de vrije sector aan banden kunnen worden gelegd. Het kabinet was van plan om de particuliere huren met de inflatie en maximaal 2,5 procent te laten stijgen. Op verzoek van de oppositie gaat dat maximumpercentage omlaag.

Een salarisverhoging voor het zorgpersoneel zit er nu niet in, herhaalde Rutte nog eens. Hij wil een onderzoek van de Sociaal-Economische Raad (SER) afwachten naar knelpunten in de zorg. Dat moet onderwerp worden van de volgende kabinetsformatie. Een nieuw kabinet mag dan besluiten of de lonen voor zorgmedewerkers structureel worden verhoogd.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal