Het lijkt een calamiteit maar Rijkswaterstaat verzekert dat het veilig en stabiel is in Urmond

Print
Het lijkt een calamiteit maar Rijkswaterstaat verzekert dat het veilig en stabiel is in Urmond
Urmond -

Grote zandzakken bij Urmond en lekkend water wekken de indruk van een noodsituatie. Nee, alles is stabiel en veilig, garandeert Rijkswaterstaat.

Vele tientallen grote zakken met zand vormen een imposante muur langs de Urweg in Urmond. Onder de zakken door lekt op diverse plaatsen water. Het stroomt overvloedig over het asfalt en komt terecht in de Urbeek. Een stuk hoger op de dijk hangt rood-wit lint en een bordje ‘gevaarlijk terrein’. Bewoners van het erboven gelegen appartementencomplex Muntherveste kijken toe.

De noodmaatregelen zijn donderdag in allerijl getroffen toen het grondwater uit het talud tevoorschijn kwam. Om de helling te verstevigen zijn de zogeheten bigbags met telkens één kuub zand geplaatst. Rijkswaterstaat heeft peilbuizen, meetapparatuur en camera’s geplaatst, waarmee de grondwaterstand en eventuele bodembewegingen continu worden gemonitord.

Grindkoffer

Op grond daarvan stelt Rijkswaterstaat: de situatie is stabiel en veilig. „Dat was vrijdag al zo en de situatie is niet veranderd. Het water dat uit de dijk stroomt is grondwater, het stroomt door het grindkoffer dat in elke dijk zit. En eigenlijk is het goed nieuws, want het water is helder. Als er sediment in zou zitten, dan zou het niet goed zijn”, zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Niet iedereen is overtuigd van de sussende woorden. Bewoner Jac Vinclair vreest dat het lekkende water het talud en de grond onder Muntherveste te zeer uitspoelt met grote gevolgen voor de stabiliteit van het gebouw. „Want die zandzakken staan er niet om het water tegen te houden, maar om te voorkomen dat het talud gaat schuiven. En wat als het water opdroogt?”, zegt hij op het binnenplein van Muntherveste waar hij met twee gelijkgestemde buren zit.

Kijk ook naar: Dijk versterkt nadat bouwkuip Julianakanaal volloopt met water

Vaargeul

Enkele weken geleden heeft Vinclair de voorzittersfunctie van de vereniging van eigenaren neergelegd, waarin ook Wonen Limburg sterk is vertegenwoordigd. Bij de nieuwe voorzitter Marcel Herijgers is geen enkele bezorgdheid te bespeuren. „De hele zaak is absoluut veilig”, is zijn overtuiging. „Ik ben door Rijkswaterstaat gerustgesteld.”

Oorzaak van het lek zijn werkzaamheden in het Julianakanaal, waar aannemer Boskalis in opdracht van Rijkswaterstaat momenteel de vaargeul verruimt. Daarvoor is met tijdelijke stalen damwanden een gigantische bouwkuip in het kanaal gemaakt. Niet alle elementen van de damwand konden even diep worden geplaatst door de aanwezigheid van ondergrondse leidingen.

Doorspoelen

Daardoor is de bouwkuip volgelopen met water. Om het doorspoelen van water in de kuip te stoppen zijn tientallen vrachtwagenladingen vol zand en klei aangevoerd. Tegelijkertijd is door de extra druk vanuit het kanaal het grondwater aan de overzijde, bij de Muntherveste, omhooggekomen.

Vinclair vindt dat niet alleen grondwater en bodem moet worden gemonitord. Hij pleit voor een nulmeting in de woningen zodat alle gevolgen over enige tijd kunnen worden vastgesteld. „Want nu is het redelijk onder controle, maar over een paar uur of paar weken kan de situatie anders zijn.” Hij verwijst naar het kanaal Almelo - De Haandrik waar geruime tijd na de verruiming nog schade is gemeld aan huizen in de buurt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →