Dinsdag was het nog 35 graden, vannacht vroor het -1,3 graden

Print
Dinsdag was het nog 35 graden, vannacht vroor het -1,3 graden

Afbeelding: ANP

Het mag dan afgelopen dinsdag recordwarm zijn geweest in Nederland, vannacht was daar niks meer van te merken. In Twente (op de voormalige vliegbasis) daalde rond zonsopkomst de temperatuur zelfs heel even onder nul naar -1,3 graden. Het is de eerste vorst aan de grond na het zomerseizoen.

Dinsdag werd het 35,1 graden in Gilze-Rijen, een recordhitte op die dag. Maar het kwik is sindsdien met een noodvaart gedaald, met in Twente temperaturen van onder nul aan de grond.

Toch is de nazomervorst niet uitzonderlijk vroeg dit jaar. Vorig jaar vroor het al op 1 september. Ook de kou verbreekt geen record: ooit is het eind september tot ruim 4 graden vorst aan de grond gekomen en zelfs op waarnemingshoogte (1 meter 50) heeft het ooit al eens eind september gevroren, vertelt meteoroloog Alfred Snoek van Weerplaza.

Lees ook: Het regent hitterecords: alle extremen op een rij

Herfst

De vrieskou van vannacht is tevens een mooie voorbode voor wat ons de rest van de week te wachten staat. We gaan de zomerwarmte namelijk kwijt raken aankomende week. De laatste twee dagen van de zomer, maandag en dinsdag, verlopen nog wel zonnig met maximale temperaturen van 20 tot 26 graden.

Maar zodra woensdag de herfst van start gaat, beginnen wolken vanuit Frankrijk naar Nederland te trekken. In de nacht naar woensdag bereiken de eerste wolken al het zuiden en woensdag overdag trekken buien over het land. Het wordt daarmee écht herfst!

Bekijk het actuele weerbericht voor Limburg