Sterke ammoniakgeur in Stein bij door probleem met watertransport

Print

Video: Orange Media

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers -

De hulpdiensten zijn maandagavond uitgerukt voor een incident in Stein.

De hulpdiensten schaalden op naar Grip 1 en waren in groten getale aanwezig bij een locatie van waterzuiveringsbedrijf Sitech aan de Dalerveltweg in Stein.

Bij het afvoeren van ammoniakwater vanuit een fabriek naar een bassin ging er iets mis. Doordat het bassin heel erg droog was, is de ammoniak gaan uitdampen. Die dampen stegen op, waardoor er een vreemde lucht geroken werd.

Afgedekt

Brandweerlieden hebben het hele bekken met schuim afgedekt om te voorkomen dat er nog dampen vrij konden komen. Volgens de brandweer wordt er op dit moment niets meer gemeten. Ammoniak is lichter dan lucht en kan zich over een groot gebied verspreiden. Het kan dus zijn dat er de komende uren in de wijde omgeving nog sprake is van geuroverlast. Het treffen van maatregelen is echter niet nodig.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio zijn er tot op heden geen klachten binnen gekomen over geuroverlast.

Lees ook: Hexaangas vrijgekomen op Chemelot: A2 en A76 tijdelijk afgesloten

Eerder incident

Maandagochtend rond half tien werd er ook al alarm geslagen op het Chemelot-terrein. Toen was er hexaangas vrijgekomen. Uit voorzorg moesten de snelwegen A2 en A76 ter hoogte van het Chemelot-complex tijdelijk worden afgesloten. De A76 was dicht ter hoogte van knooppunt Kerensheide, waardoor geen verkeer mogelijk was tussen Geleen en de Belgische grens. In verband met de inzet van hulpdiensten was ook het treinverkeer tussen Beek-Elsloo en Sittard tijdelijk stilgelegd. Even voor elf uur kon de woordvoerder van Chemelot melden dat de gaslekkage was gedicht en dat er geen dampen meer vrijkwamen. Buiten het industriecomplex is geen hexaangas vrijgekomen. Bij het incident is niemand gewond geraakt.

De incidenten van maandagochtend en -avond hebben volgens de brandweer niets met elkaar te maken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →