Column: Mijn vader heeft ‘gezellig’ het filmpje van zijn openhartoperatie aan de kinderen laten zien

Print
Column: Mijn vader heeft ‘gezellig’ het filmpje van zijn openhartoperatie aan de kinderen laten zien

Afbeelding: De Limburger

Een aantal jaar geleden kreeg mijn vader, als een van de eersten in Nederland, een hartklep gemaakt van runderen. Om precies te zijn, van 23 Australische exemplaren.

Er kwam een chirurg uit Amerika invliegen, een cameraman legde alles vast. Mijn vader heeft laatst dat videootje ‘gezellig’ weer eens opgezet. Zodat de kleinkinderen ook konden zien hoe opa aan dat enorme litteken op zijn borstkas is gekomen. Ik vertoefde op dat moment elders, anders had ik er waarschijnlijk een stokje voor gestoken, want wat voor zin heeft het om die koters beelden van een openhartoperatie te tonen?

Maar goed, ik was er niet, dus had mijn vader, die toch wel een beetje trots is op dit verhaal, vrij spel. Mijn verontwaardiging achteraf bleek onterecht. Als je een sterke maag hebt, is die video goed te pruimen voor volwassenen, maar ook de kinderen keken ’m zonder wegtrekkers uit. Je ziet een groot gapend gat met daarin draden en buizen, een geel ding (de runderhartklep) en een hand die knoopjes legt. Bloederig is het allerminst en dat opa’s gezicht niet in beeld komt, scheelde ook in de beleving. De reacties varieerden van „interessant om te zien hoe een mens er van binnen uit ziet”, tot „goor” en puberale onverschilligheid.

Ik kom erop, omdat het dinsdag Wereld Hart Dag is. Mijn vader kan er dankzij de kennis en techniek van nu weer tegenaan. In dit artikel gaat het over reanimeren en hoe belangrijk het is dat iedereen die vaardigheid beheerst. We portretteren twee mensen die hun hartfalen overleefden dankzij reanimatie. Omdat er op het cruciale moment iemand in de buurt was, die precies wist hoe dat moest.

Heb een mooi weekend!

Het nieuwste exemplaar van L-magazine, met onder andere een interview met Undercover-actrice Sanne Hanssen uit Kessel-Eik, lees je hier.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen