Eindhovens topmodel doet aangifte tegen Belastingdienst wegens ‘stalking’

Print
Eindhovens topmodel doet aangifte tegen Belastingdienst wegens ‘stalking’

Lonneke Engelen. Afbeelding: Bruno

Het Eindhovense topmodel Lonneke Engel (39) doet aangifte tegen de Belastingdienst voor onder meer stalking en valsheid in geschrifte.

Engel, die al zo’n twintig jaar in New York woont en onder meer furore maakte als model voor Ralph Lauren, zegt jaren op de huid te zijn gezeten door de dienst, die wilde weten waar ze feitelijk woont.

Advocaat Sébas Diekstra stelt dat ‘de heksenjacht’ het leven van het model beheerst en haar gezondheid ondermijnt. In de aangifte wordt gesproken over ‘een financiële en sociale gijzeling’. De Belastingdienst zou onder meer op het erf van vrienden en Engel zijn binnengedrongen en haar met brieven hebben bestookt. Het model moest twaalf jaar aan bewijzen overleggen, van vliegtickets tot overzichten van mobiele telefoons. Volgens Diekstra is de partner van het model door de stress in het ziekenhuis beland.

De Belastingdienst heeft daarnaast de Amerikaanse equivalent IRS ingeschakeld en Engel staat nu ook in de VS in een kwaad daglicht, aldus Diekstra. De advocaat stelt dat het onderzoek naar Engel in januari is gestopt en toen is komen vast te staan dat het model inderdaad inwoner is van de Verenigde Staten, zoals zij zelf heeft gezegd. Diekstra stelt dat de dienst dit in 2006 zelf al had vastgesteld.

De Belastingdienst laat in een reactie weten niet op individuele gevallen in te kunnen gaan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →