Marc (25) uit Maastricht wint het Tourspel van De Limburger: ‘Blij dat het gelukt is om opa’s prestatie te verbeteren’

Print
Marc (25) uit Maastricht wint het Tourspel van De Limburger: ‘Blij dat het gelukt is om opa’s prestatie te verbeteren’

Marc Burlet uit Maastricht Afbeelding: Privéfoto

Maastricht / Itteren -

Er kan er maar één de winnaar zijn….. en dat is Marc Burlet (25) uit Maastricht. Hij behaalde als enige meer dan 2100 punten en liet daarmee 10.247 lijsten achter zich. De liefde voor het Tourspel van De Limburger begon al op 12-jarige leeftijd toen zijn opa een racefiets had gewonnen.

Uit meer dan 10.000 lijsten behaalde jouw team de meeste punten. Hoe voelt dat?

„Het is ongelofelijk dat je uit zoveel duizenden inschrijvingen de winnende lijst heb samengesteld. Het Tourspel is voor mij jaarlijks een vaste prik en elk jaar opnieuw vul ik drie teams in gefocust op het eindklassement. Nooit eerder heb ik voor de prijzen meegespeeld en dan dit jaar ineens het eindklassement winnen. Dat geeft mij een euforisch gevoel.”

Zat je de laatste week met extra spanning naar de Tour de France te kijken?

„Afgelopen week was ik eigenlijk op vakantie aan de Belgische kust en heb ik dus niet alle etappes van de tour gevolgd. Van de Alpenritten op woensdag en donderdag heb ik de finales op tv gezien, maar de overige dagen heb ik dagtochtjes naar Brugge, Gent en Ieper gemaakt. Ten tijde van de 19de etappe naar Champagnole fietste ik vrolijk rond in Gent zonder in de gaten te hebben dat ik de koppositie in het Tourspel had overgenomen. Dat realiseerde ik mij pas na enkele appjes van mijn fanatieke vader en toen ontstond pas die extra spanning dat ik bovenaan het klassement stond en het tourspel kon gaan winnen.”

Hoe snel had je je team samengesteld?

„De eerste opzet van mijn teams heb ik meestal in 1 avond ingevuld. De grote namen die standaard punten pakken, zijn bij vele deelnemers bekend. De tijd gaat vaak zitten in de renners die weinig credits kosten maar toch behoorlijk wat punten kunnen opleveren, denk deze tour aan Marc Hirschi en Kragh Andersen. Als de start van de tour nadert, ben ik meestal nog aan het wikken en wegen welke goedkope renners ik in mijn team moet opnemen. Dit jaar heb ik de laatste aanpassingen doorgevoerd op de vrijdag voor de start en bijvoorbeeld besloten Kragh Andersen in al mijn teams op te nemen.”

Welke dark horses hebben de doorslag gegeven?

Het interessante was dat de nummer 2 in het klassement (Niels Bosten) en ik volgens mij 11 dezelfde renners in ons team hadden zitten. Dan blijven er zeer weinig renners over die het verschil kunnen maken. In mijn geval waren dat Kragh Andersen en Luka Mezgec.

Etappe 14 naar Lyon en 19 naar Champagnole werd beide gewonnen door Kragh Anderson en Mezgec werd in bij beide etappes 2de, terwijl Niels beide renners niet in zijn beste team had opgenomen. Je kunt gerust stellen dat deze heuveletappes voor mij de doorslag hebben gegeven om het Tourspel te winnen.

Waar en wanneer is de liefde voor de Tour ontstaan?

„De liefde voor de tour heb ik te danken aan mijn opa, Gerrit Burlet, die een fanatiek volger is van de koers. Rond jaar of 12 ben ik zelf gaan fietsen en later ook jaarlijks gaan deelnemen aan het Tourspel van De Limburger. Mijn opa heeft in diezelfde periode een vierde plek bij het Tourspel gehaald en als prijs een racefiets gewonnen.

Ik wilde toen natuurlijk ook vierde worden en een racefiets winnen, maar dat bleek toch veel moeilijker dan gedacht. Het heeft een poosje geduurd, maar ben ik blij dat het toch gelukt is opa’s prestatie verbeteren met deze eerste plaats.”

> Speel ook mee met het Voetbalspel van De Limburger. Na 4 warming-up rondes start de telling van het klassement vanaf vrijdag 9 oktober.

Heb je al een plan waar je het gewonnen bedrag aan gaat spenderen?

„Inmiddels heb ik recent een nieuwe fiets aangeschaft dus daar ga ik het geld niet in investeren. Mijn vrienden op vakantie hadden al aangegeven dat ze van mij de eerstvolgende keer een rondje verwachten op het terras.

Als het weer nog een beetje meezit gaat dat rondje er waarschijnlijk komen en de rest van het bedrag komt netjes op de spaarrekening.”

Bekijk hier de winnende lijst van Marc Burlet en je eigen positie in het algemeen klassement.