Vlucht gecanceld? Vanaf oktober moet je binnen week je geld terugkrijgen

Print
Vlucht gecanceld? Vanaf oktober moet je binnen week je geld terugkrijgen

Afbeelding: EPA

Luchtvaartmaatschappijen moeten vanaf 1 oktober bij annulering van een vlucht de tickets binnen zeven dagen terugbetalen aan hun klanten. Dat heeft de toezichthouder Inspectie Leefmilieu en Transport (ILT) afgesproken met de vliegmaatschappijen. Gebeurt dat niet, dan dreigen sancties.

Voor vluchten die voor 1 oktober zijn of worden geannuleerd mogen de luchtvaartmaatschappijen nog een maximale terugbetalingstermijn van zestig dagen hanteren. Transavia, TUI en Corendon hebben aangegeven deze zestig dagen niet nodig te hebben, KLM wel.

Verder moeten luchtvaartmaatschappijen beter hun best doen om goed bereikbaar te zijn voor hun klanten en zorgen voor heldere en transparante communicatie. De maatschappijen die deze afspraken de komende maanden onvoldoende nakomen, kunnen van de ILT een dwangsom of boete opgelegd krijgen.

Klachten

Aanleiding voor de toezichthouder om stevig in te grijpen, is het grote aantal klachten van gedupeerde reizigers. Alleen bij de ILT kwamen van maart tot en met september al ruim 1300 reizigersklachten binnen. Vooral over het voucherbeleid van de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen werd veel geklaagd.

Waar buitenlandse maatschappijen hun klanten die geen voucher accepteerden gewoon terugbetaalden, gebeurde dat bij KLM, Transavia, TUI en Corendon aanvankelijk niet. Terugbetalen zou het voortbestaan van de maatschappijen in gevaar brengen, klonk het.

Druk

Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, ging akkoord met het tijdelijk verstrekken van vouchers in plaats van terugbetaling binnen zeven dagen, maar kwam daar onder druk van de Europese Commissie op terug, omdat de maatschappijen in strijd handelden met het Europees consumentenrecht.

De ILT is daarop, vanaf half mei, weer gaan handhaven op het uitgeven van vouchers en de keuze tussen terugbetaling of een vlucht op een later moment en concludeerde al snel dat er slechts mondjesmaat werd terugbetaald en dat de terugbetaling te lang duurde.