Forse daling bierverkoop; ‘Nog een lockdown en de deur kan op slot’

Print
Forse daling bierverkoop; ‘Nog een lockdown en de deur kan op slot’

Afbeelding: © iStock

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld -

De bierverkoop in de horeca- en evenementenbranche is in augustus met ruim een derde (36,5%) gedaald ten opzichte van augustus 2019. In juli was er sprake van een vergelijkbare daling van 33,1 procent.

De brouwers hebben een zwaar economisch jaar, onder andere doordat de horeca- en de evenementenbranche voor veel brouwers een belangrijke afzetmarkt is. En juist deze sectoren worden door de maatregelen in de COVID-19 crisis hard getroffen. Gelukkig zijn er in augustus ook positieve cijfers te melden. Het thuisverbruik en de export lieten in deze maand namelijk een stijging zien van respectievelijk 15,9 procent en 11,7 procent.

Sinds de lockdown is de totale bierverkoop met 13,2 procent gedaald. Lucie Wigboldus, directeur Nederlandse Brouwers licht toe: “Deze totale daling sinds halverwege maart is fors. Het mooie weer heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de daling niet nog groter is. Gelukkig hebben daardoor veel consumenten kunnen genieten van een goed glas bier op het terras of in de tuin. Toch zijn het zware tijden voor de horeca, blijkt wel uit deze cijfers en dus ook voor de brouwers. De horeca is voor de brouwers een belangrijk kanaal. Veel kleine lokale brouwerijen leveren voornamelijk aan de horeca, die worden daarom extra hard geraakt.”

Productie terugschroeven
Louis Klaassens, eigenaar van Café De Klep in Venlo, kan zich helemaal vinden in de cijfers. “We zijn drie maanden dicht geweest. Nul omzet. Dan is het logisch dat de inkoop bij brouwerijen ook stokt. De laatste drie maanden waren echter fantastisch. We profiteerden van het feit dat we voor corona al ons terras volledig op orde hadden gebracht. Inclusief overkapping. Nadeel is dat we door de coronamaatregelen niet het hele terras mogen gebruiken. Anders was de omzet tijdens de zomer nog beter geweest. Maar de zomer kan niet goedmaken dat de zaak drie maanden volledig op slot is geweest. De gemiddelde verkoop over dit jaar is gewoon lager. Daar kunnen die fantastische drie laatste maanden niets aan veranderen. De brouwerijen hebben daar wel op ingespeeld door de productie terug te schroeven, maar toch. De omzet is toch flink gedaald.”

Laatste nieuws
Met angstige ogen checkt Klaassens de laatste nieuwsberichten op zijn mobiele telefoon. “Nee, ik word hier echt niet vrolijk van. Wat moeten we verwachten? Verleden week zijn we met diverse collega’s uit het land bij elkaar gekomen en sommige verhalen zijn schrijnend. Ik sprak de eigenaar van een Amsterdams wijncafé dat al veertig jaar bestaat. De beste man maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van zijn zaak. En hij niet alleen. De huidige maatregelen zorgen al voor problemen. Komt er nog een soort van lockdown, dan gaat bij veel horecazaken het licht definitief uit. Bij velen staat het water aan de lippen. Die laatste nieuwsberichten stemmen niet bepaald tot gerustheid. Ik heb hier 23 mensen in dienst. Moet ik dadelijk weer overheidssteun aanvragen?”

Klaassens merkt dat steeds meer mensen aan de huidige situatie zijn gewend. “Direct na de heropening van de horeca op 1 juni bepaalden sommige gasten nog wat zij dachten dat goed was. Er werd volop met tafeltjes en stoeltjes geschoven. Maar dat gebeurt eigenlijk niet meer. We zijn weer baas over onze eigen zaak. Ook komen geen grote groepen meer. De regels zijn duidelijk. Dat werkt wel zo prettig.”

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg