Aan tafel

Herfst! Tijd voor pastinaaksoep met oudekaasvlinders

Print
Herfst! Tijd voor pastinaaksoep met oudekaasvlinders

Afbeelding: Studio Philippi

Vandaag wordt het Leidens ontzet gevierd, het einde van het Spaanse beleg van de stad op 3 oktober 1574. Dat betekent feest met hutspot in Leiden.

Niet de hutspot zoals wij deze kennen, met aardappelen, wortelen en uien. Volgens de verhalen kookte een kleine jongen nadat de Spanjaarden hun legerkamp hadden verlaten, een stamppot van wortelen, pastinaak en uien die hij had gevonden. Aardappelen waren er toentertijd nog niet. Die traditie is gebleven: elk jaar eten de Leidenaren op 3 oktober hutspot van pastinaak.

Pastinaak werd vroeger veel gegeten, maar is door de opkomst van andere groenten vergeten, of beter gezegd: ze werden te moeilijk toen de zakjes gesneden groenten in opmars kwamen. Gelukkig liggen groenten als pastinaak de laatste jaren weer volop bij de groenteboer en in de supermarkt.

Pastinaak is verkrijgbaar vanaf de herfst tot het einde van de winter. Ik gebruik de ivoorwitte wortel vaak in plaats van winterpeen, want hij is net iets zoeter en verfijnder van smaak. Met een hint van anijs. Pastinaak is heerlijk in stamppot, geroosterd in een salade of bij vlees en geraspt in röstikoekjes. En ideaal voor soep uiteraard.

Pastinaaksoep met oudekaasvlinders

Voor 2 personen

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten

800 gram pastinaak

400 gram kruimige aardappelen

3 eetlepels olijfolie

125 ml droge witte wijn

1,5 liter groentebouillon

1 rol vers bladerdeeg (275 gram)

100 gram geraspte oude kaas

2 theelepels gedroogde oregano

1 ei, losgeklopt

200 ml slagroom

staafmixer, bakplaat met bakpapier

Bereiden

1. Schil voor een pan romige pastinaaksoep de pastinaken en de aardappelen en snijd ze in stukjes. Verhit de olijfolie in een soeppan. Bak de pastinaak en aardappel 2 minuten zachtjes, zonder te kleuren.

Schenk de wijn en de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat de groenten in 15 minuten zachtjesgaar worden.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina

2. Maak intussen de oudekaasvlinders: verwarm de oven voor tot 200 ºC. Rol het bladerdeeg uit en bestrooi met de kaas en de oregano. Rol het deeg vanaf beide smalle kanten op tot ze elkaar in het midden tegenkomen. Snijd de rol in circa 20 plakjes van ½ cm dik.

Leg de koekjes op de bakplaat met bakpapier en bestrijk ze met een beetje losgeklopt ei. Bak de kaasvlinders in de voorverwarmde oven in 20 minuten goudbruin en krokant.

3. Pureer de soep van het vuur met de staafmixer. Voeg de slagroom en peper naar smaak toe. Serveer de soep met oudekaasvlinders.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →