GGD-arts: vier carnaval voortaan in de zomer, dat is beter voor de volksgezondheid

Print
GGD-arts: vier carnaval voortaan in de zomer, dat is beter voor de volksgezondheid

Verschillende plaatsen in Limburg hebben al ervaring met zomercarnaval, zoals Heerlen hier in 2003. Afbeelding: Arnaud Nilwik

Heerlen -

Voor de volksgezondheid zou het beter zijn als carnaval in de zomer wordt gevierd. Hoofd infectieziekten Christian Hoebe van de GGD Zuid Limburg zou het toejuichen als dit idee verder wordt uitgewerkt.

„Ik weet dat ik me op glad ijs begeef als ik me bemoei met de katholieke historie van carnaval. Maar vanuit het oogpunt van de volksgezondheid en infectieziektenbestrijding zou het beter zijn om carnaval naar de zomer te verplaatsen. Dan kun je het voor een groot deel in de buitenlucht vieren en is het risico op besmettingen een stuk kleiner dan wanneer mensen uren en uren op elkaar in een kleine ruimte zitten, en infecties aan elkaar doorgeven”, zegt Christian Hoebe.

Versnelling

Hij is niet van plan om met zijn suggestie breed te gaan lobbyen in de provincie, maar zou het toejuichen ‘als iemand dat oppikt’. Het belang gaat volgens Hoebe verder dan alleen corona. „We hebben de afgelopen jaren na carnaval ook telkens een versnelling van het griepvirus gezien. Als iemand met het griepvirus dan dicht in de buurt bij oma komt, kan dat voor haar ook dodelijk zijn, net als corona.”

Hij is zich zeer bewust van het belang van carnaval. „Mensen hebben een toffe tijd, het is voor velen een enorme uitlaatklep. Daarvoor heb ik in de dertig jaar dat ik in Limburg woon genoeg meegehost en meegevierd. Maar ik ben geen diehard. Misschien schop ik wel tegen het zere been.”